Novi sistem kupovine i naplate karata, počinje danas i zove se "Beograd +". Karta će se kupovati SMS porukom, sa tekstom na broj 9011. Onome ko je poslao SMS stići će povratna poruka sa potvrdom kupovine, koju će on onda pokazati kontrolorima.

Grad je podeljen u dve zone: A i B. Zonu A čine sve gradske opštine, dok Zonu B čine sve prigradske opštine, izuzev Grocke, koja će biti podeljena. Ako neko želi da kupi kartu, neophodno je da u SMS poruci ukuca zonu i trajanje karte. Na primer A 90 i to pošalje na novi broj koji glasi 9011. Na taj način kupljena je karta od 90 minuta.

Opcija A1 je za dnevnu kartu koja važi do 23.59h tog dana, nakon čega je do 4h ujutru besplatan prevoz. Opcija A7 za nedeljnu kartu. Opcija A30 za mesečnu kartu. Zona C obuhvata obe zone: A+B.

Kada u prevoz uđe komunalni milicajac, neophodno je da mu pokažate povratnu poruku, na kojoj je naznačeno vreme kupovine.

"Povratna poruka koja vam stigne na SMS sa uplatom je dokaz da ste platili kartu za javni prevoz. Kada uđe kontrola, pokažete mu povratnu poruku na kojoj će pisati do kada je ona važeća“, rekao je Šapić. U slučaju da kod sebe nemate kartu ili je niste uplatili SMS porukom, biće vam uručena kazna u iznosu od 5.000 dinara. Ako je platite u roku od nedelju dana, onda ona iznosi 2.500 dinara.

Šta da radite ako ste već dopunili nepersonalizovane kartice?
Svi oni koji su već uplatili novac na nepersonalizovanim karticama moći će da odu na nova prodajna mesta i u papirnoj formi da dobiju kartu u vrednosti koju su uplatili. Gradonačelnik Beograda je istakao da se aplikacija kojom će se plaćati karte očekuje tokom leta, za otprilike dva meseca.

"Kada će biti aplikacija, pa čekamo u okviru tog projekta „SmartCity“, pametno upravljanje javnim prevozom, to će čitav paket da bude koji bi trebalo da sadrži aplikaciju. Radi se na njoj, mi smo dali sve naše instrukcije i potrebe koje smatramo da bi aplikacija trebalo da sadrži. Rekli su nam dva meseca najkasnije, a možda bude i za mesec“, rekao je Šapić.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".