Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dobija manje od 50 odsto glasova na predsedničkim izborima nakon obrade glasačkih listića iz 92,7 odsto glasačkih kutija, prenosi državni televizijski kanal TRT.

Za Erdogana – 49,94 odsto (više od 24,3 miliona građana), za Kiličdaroglua – 44,3 odsto (više od 21,6 miliona)“, navodi se u poruci.

Foto: Profimedia

 

 

Turski predsednik je poručio svojim pristalicama:

- Činjenica da su izbori 14. maja održani u atmosferi velikog demokratskog slavlja, mira i spokoja izraz je demokratske zrelosti Turske, naveo je Erdogan u saopštenju na Tviteru.

Aktuelni predsednik Turske je napomenuo da su izbori održani u „pozitivnoj i demokratskoj atmosferi“. Istovremeno je naglasio da bi brzopleto objavljivanje njihovih rezultata bila „uzurpacija nacionalne volje“.

 

 

- Drago nam je što je poverenje naših ljudi iskazano u tekućem prebrojavanju glasova. Zamolio bih sve svoje kolege i prijatelje da ni pod kojim uslovima ne napuštaju glasačke kutije do zvaničnog objavljivanja rezultata, rekao je Erdogan čestitajući i zahvaljujući svim građanima koji su glasali.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj održani su 14. maja. Glavni protivkandidat aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu – jedinstveni kandidat „Republikanskog saveza“ – je jedinstveni kandidat opozicionog „Narodnog saveza“ Kemal Kiličdaroglu. Na izborima učestvuje i kandidat iz saveza Ata Sinan Ogan. Četvrti kandidat, lider stranke Memleket, Muharem Inže, najavio je povlačenje od kandidature tri dana pre izbora, ali je njegovo ime ostalo na glasačkim listićima. Ukoliko nijedan kandidat ne dobije 50 odsto glasova, drugi krug predsedničkih izbora biće održan 28. maja.

BONUS VIDEO: