Ovaj, nama od ranije poznat društveni fenomen, u modernim okolnostima danas je nemoguće zamisliti. Ipak, čini se da severno-korejsko rukovodstvo uspešno odoleva savremenim merilima. Tamo se još uvek izgradnja infrasturkture značajno oslanja na volonterski rad mladih generacija, koji se smatra društveno korisnim i pedagoško pozitivnim primerom.

Uloga omladinskih radnih akcija posebno je porasla poslednjih godina u Severnoj Koreji usled vremenskih nepogoda (suša i poplava) ali i pomoći u suzbijanju epidemije Kovida 19.

Sve to naizgled zvuči idilično i solidarno, ali ostaje upitno samo to koliko je odaziv na ove akcije "dobrovoljan"? 

U svakom slučaju, severnokorejski Lider Kim DŽong Un posetio je ovih dana neke od radnih omladinskih kampova i pohvalio je omladince koji su se dobrovoljno prijavili za rad u teškim i izazovnim sektorima i nazvao ih herojima.

Kim se sastao sa grupom mladih ljudi i pohvalio ih što su se dobrovoljno prijavili za rad na najtežim i najizazovnijim mestima i poručio da ih u potpunosti podržava, bez navođenja više detalja o poslovima koje obavljaju, navodi severnokorejska agenciji KCNA prenosi Rojters.

Kim je u klasičnom komunističkom maniru naglasio da je - Za razvoj naše Radničke partije, koja pravi revoluciju, najveći je ponos, imovina i pokretačka snaga da zna da ima svoje pouzdane i obećavajuće naslednike.

U maju su državni mediji objavili da se štićenici domova za nezbrinutu decu, regruti i studenti dobrovoljno prijavljuju za obavljanje fizičkih poslova u Severnoj Koreji, uključujući one u rudnicima uglja, na farmama i velikim građevinskim projektima.

Prema Ujedinjenim nacijama, drastične mere koje je Pjongjang preduzeo za suzbijanje kovid-19, pogoršale su kršenja ljudskih prava i ekonomske teškoće u zemlji, uključujući i izveštaje o gladi.

Severna Koreja je više puta odbacivala optužbe za zloupotrebu ljudskih prava i krivi sankcije, koje su na snazi od 2006. godine za tešku humanitarnu situaciju.