"Nikad nije kasno" postala je omiljena večernja emisija u regionu i šire. O Žiki Jakšiću, producentu i voditelju ove emisije ne znamo puno. Kada se govori o njegovoj biografiji, sve se vezuje za muziku i čuveni sastav "Ritam srca" u kojem je svirao gitaru godinama. A njegov život nije uvek bio tako sjajan.

Žika je pored muzike izuzetno bio uspešan i u sportu. Mada to malo ko zna, Žika je od ranog detinjstva bavio sportom i bio podjednako dobar. Trenirao stoni tenis i skijanje, u kojima je beležio je dobre rezultate.

Žika koji je rodom iz Aleksandrovca došao je u Beograd kako bi nastavio svoje školovanje i tako upisao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Studije nije uspeo da privede kraju jer ga je u tome omela njegova druga ljubav - muzika. 

Foto: TV Prva printskrin

 

 

On je otkrio da je tokom života u Nemačkoj u koju se preselio u svojim dvadesetim godinama neko vreme radio i kao spasilac. Da bi obavljao tu profesiju pomoglo mu je upravo to što je studirao DIF, a otišao je i na dalje usavršavanje kada je posao spasioca u pitanju.

- Tad sam se zaposlio kao spasilac, pošto sam studirao DIF. Sport mi je dobro išao, meni to nije bio problem, plivanje, gnjuranje i ostale akrobacije. Onda sam ja otišao i položio taj ispit, prvu pomoć, koju sam položio na engleskom, jer nemački nisam znao. Postavili su me da radim kao čistač, kako bih prvo naučio jezik. Prvu sezonu sam radio tako, posle su oni mene prebacili na održavanje bazena, gde sam celo leto provodio šišajući travu, čistio tuševe oko bazena i tako dalje. Kad sam naučio jezik, kroz nekih šest meseci sam počeo da radim kao spasilac i radio sam jedno četiri godine. Posle dve godine, kad sam savladao jezik, bio sam šef smene. Bio sam vredan, ja sam u principu takav čovek, teško će neko na silu da me natera da uzmem da radim, ali sam – rekao je on jednom proilikom.

Žika koji ima dva sina ističe:

- Ja sam zadovoljan svojim životom, ničega se ne stidem, jer sve što sam radio, obavljao sam pošteno i čistog srca. Ništa ne bih menjao sada, jer sam zadovoljan dokle sam došao. Ali svoju decu često savetujem da o tome koliko je bitno okruženje u kom se nalaziš i krećeš. Mnogo je bitno ono "s kim si takav si". Ja sam se kao mlad sprdao sa tim poslovicama, a onda me je život naučio kroz teške primere koliko su one tačne. Jedna od njih je i "s kim si, takav si". Jako je bitno naučiti da prepoznaš ljude koji su ti bliski moralno i da prepoznaš ono što će da te sputava i odvede u negativu. 

(Grand)