Svečano otvaranje šahovskog turnira počelo je minutom ćutanja za stradale u masakrima, nakon čega se prisutnima obratio poredsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić.

- Ovo je, po dugovečnosti, treći turnir u Evropi. Što se tiče organizacije, imamo najviše ambicije, želimo da promovišemo ovu plemenitu veštinu među damama, koje su zastupljene sa oko deset procenata među igračima. Turnir je internacionalnog karaktera i biće jako kvalitetan. Savez će dati sve od sebe da šah postane obavezan u školskim klupama kako bi decu podstakli na razmišljanje i motivaciju. 2023. godina proglašena je godinom šaha, a za popularizaciju našeg sporta veliki uticaj ima i ovaj turnir. Šahovski savez Beograda 15. juna slavi 66. rođendan, pa ćemo u našem najbržem vozu "Soko" organizovati brzopotezne partije, koje će igrati đaci iz Beograda i Novog Sada - naglasio je Jorgić.

Nadmetanje je zvanično otvorio je nekadašnji rukometni as, Nedeljko Jovanović, ispred opštine Stari grad.

 

Turnir, koji se igra povodom dana žena – 8. marta, ove godine je pomeren zbog održavanja dva prvenstva Evrope u martu mesecu i to prvo prvenstvo za muškarce u Vrnjačkoj Banji, a odmah nakon toga i Evropsko prvenstvo za žene u Crnoj Gori.

Turnir će se održati od 8. do 14. maja i nastupiće 10 šahistkinja, od kojih su pet nosioci najviše (ženske) velemajstorske titule. Sve ostale šahistkinje moći će da osvoje norme za sve ostale (ženske) međunarodne titule, a sastav turnira je prilično jak.

Od predstavnica Srbije, nastupa aktuelna prvakinja Srbije velemajstor Irina Čoljuškina (2209), inače selektor ženske reprezentacije Srbije, zatim standardna reprezentativka, velemajstor Jovana Erić (2217), kao i bivša reprezentativka velemajstor Marija Manakova (2146). Od reprezentativki na turniru će učestvovati i intermajstor Tijana Blagojević (2203), dok će prvi put pod zastavom Srbije nastupati dve mlade igračice Sofija Pogorevski (2191) koja je prešla iz Rusije, kao i Elif Mehmed (2195) koja je prešla iz Bugarske (na srpsku rejting listu). Među njima naći će se i dve veoma jake igračice iz Ukrajine, i dve igračice iz Rumunije.

Ovaj turnir inače spada među tri u Evropi po tradiciji, dužini organizacije. Tokom bogate istorije, privlačio je mnoge čuvene šahistkinje.

Nagradni fond je 1.300 evra u dinarskoj protivvrednosti.