Među teglama, ajvara, turšije, paprike, kompota, džemova, slatkog, nalazi se i lek za preventivu i lečenje mnogih bolesti, pa čak i korone.

Da li je naša zimnica, naš lek?

- Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, pa zbog toga treba voditi računa šta se jede. Zimnica nudi dosta zdravstvenih dobrobiti, ali samo ona koja je fermentisana – kiseli kupus, krastavci, turšija -kaže diplomirani nutricionista Predrag Nenadić.

Fermentisane namirnice obezbeđuju organizmu zdrave bakterije koje su mu neophodne radi uravnotežavanja crevne flore, piše RTV.

Foto: N. Skenderija

 

 

Najvažnija stvar kod zimnice je to što su fermentacijom sačuvani vitamini i enzimi u hrani.

- Enzimi su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. NJih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da degradiraju brzo čak i pri blagom porastu temperature. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane - objašnjava Nenadić.

Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrednosti, kaže Nenadić, a dobija probiotičke osobine.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".