Jedna od Jeleninih omiljenih namirnica, koju najčešće koristi za pripremu salata, jeste kinoa.

Iako se obično svrstava u žitaric, kinoa to nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trava. Kinoa pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla, ali ima "krizu identiteta".

Foto: NDF

 

Kinoa je prepuna zdravih minerala i vitamina među koje spadaju:

  • Mononezasićene masti dobre za zdravlje srca kao što su oleinska kiselina i omega 3 masne kiseline.
  • Antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.
  • Esencijalne minerale među kojima su mangan, magezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum.
  • Vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.
  • Upijajuća i neupijajuća vlakna.

Smanjuje rizik od dijabetesa. Zrno kinoe se sastoji od 60 odsto klice. Neobično visok odnos između proteina i ugljenih hidrata kod ove biljke objašnjava njenu sposobnost za regulisanje šećera u krvi. Kinoa je takođe izvor bogat upijajućim vlaknima koji pomažu kontrolisanje šećera u krvi i usoporavaju razbijanje ugljikohidrata na glukozu. Antiupalni nutrijenti uključujući fenolnu kiselinu, komponente vitamina E i polisaharide sprečavaju neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanaka dijabetesa tipa 2.

Snižava holesterol. Visoka koncentracija vlakana može pomoći pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla.

Kontroliše krvni pritisak. Kinoa ima najviše količine kalijuma od svih ostalih žitarica , a poznato je da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu što utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.

Potpomaže održavanje zdrave telesne težine. Zbog vlakana i proteina koje sadrži kinoa duže zadržava osećaj sitosti i pomaže vam da suzbijete apetit, dok vlakna pomažu da probava ostane na zavidnom nivou.

Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu.

Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da se lagano kuva 12-15 minuta.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".