Vozač i dva radnika "Pošte Srbije" su, zajedno sa novcem namenjenim redovnim finansijskim plaćanjima, sprovedeni ka carinskom terminalu u južnoj Kosovskoj Mitrovici, a sa njima se nalaze i predstavnici Kancelarije za KiM na terenu, navodi se u saopštenju.

- Ovaj očajnički potez predstavlja Kurtijevu osvetu Srbima nakon debakla koji je doživeo na izborima i novi je pokušaj podizanja tenzija na severu Kosova i Metohije u režiji Prištine - istakao je Petković.

Reč je, kaže, o nastavku stalnih političkih i administrativnih prepreka koje Priština postavlja, a koje imaju za cilj da otežaju platni promet na severu Kosova i Metohije, iako na to nemaju apsolutno nikakvo pravo.

- Srbi imaju svako legalno, legitimno i zakonsko pravo da koriste svoj novac i to se ne dovodi u pitanje. Sloboda nesmetanog platnog prometa garantovana je dogovorima u Briselu i tek nakon formiranja ZSO, tu nadležnost će preuzeti ZSO - navodi Petković.

O tom opasnom potezu Prištine i Kurtija, dodaje Petković odmah je direktno obavestio Miroslava Lajčaka, kao i Sjedinjene Američke Države i očekuje njihovu diplomatsku akrivnost u cilju smirivanja tenzija koje Priština proizvodi.

Ovaj potez pažljivo je sračunat i pred nastavak Briselskog sporazuma i pokazuje da Kurti ne želi nikakvu normalizaciju odnosa niti formiranje ZSO, zaključio je Petković.

(RTS)

BONUS VIDEO: