Olga Ivanovova Lazović rođena je 27. decembra 1898. godine na Cetinju od oca Ivana Lazovića i majke Milice. Olgina majka Milica Miljanov Lazović bila je hrabra ćerka vojvode Marka Miljanova koja je jula 1914, kada je objavljena opšta mobilizacija, kao Milunka Savić, uzela pušku i prijavila se kao dobrovoljac u Srpsku vojsku sa kojom je prošla sve najvažnije bitke i ratišta. 

NJen otac vojvoda Marko nije imao muške naslednike, pa se govorilo da je taj ratnički žar, koji je goreo iz ljubavi prema srpskom rodu, usadio u svoje tri kćerke Anđu, Milicu i Joku. 

Milica se još pre rata udala za Ivana Lazovića i sa njim dobija 1898. godine ćerku Olgu.

U prvim decenijama u 20. veka, Olga odlazi iz Crne Gore i u Americi postaje pisac, plesačica, kompozitor, filozof, učiteljica. 

Foto: Profimedia

U braku sa arhitektom Rajtom bila je od 1924. do njegove smrti 1959. i aktivno je učestvovala u svim njegovim značajnim projektima. Preminula je 1988. godine u Skotsdejlu, država Arizona. Bila je dugo godina na čelu Rajtove fondacije, a njenim naporom Američki institut arhitekata proglasio je Rajta za najvećeg američkog arhitektu svih vremena.

Nema sumnje da je Olga ili "Olgivana" kako su je u Americi zvali, svom suprugu, pored pomoći za brojna arhitektonska ostvarenja bila i velika inspiracija i podrška. Stalno mu je pričala o svojoj postojbini, lovćenskom Prometeju, koji se toliko "topio u srpske nesreće". 

Bračni par Rajt je zato između dva rata boravio u Olginoj postojbini, a arhitekta Frenk Lojd Rajt se naročito divio NJegoševoj kapeli na Jezerskom vrhu. 

Foto: Vikipedija

 

Nažalost, po nalogu ondašnjih komunističkih vlasti, NJegoševa crkva-kapela u kojoj je sahranjen je srušena 1972. godine da bi ustupila mesto faraonskom Mauzoleju, koji je uradio vajar Ivan Meštrović. Tako danas jedan pravoslavni mitropolit i monah počiva kao faraon u mauzoleju, dok je njegova kapela koja je bila inspiracija i najvećem svetskom arhitekti varvarski srušena i bačena u gomilu kamenja na Ivanovim Koritima.

Majka Sofija heroina Prvog svetskog rata

Milica Miljanov Lazović, Olgina majka, bila je jedna od tri ćerke čuvenog kučkog vojvode i velikog srpskog pesnika Marka Miljanova Popovića. Bila je dobrovoljac i u Balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine, ali kad je čula za mobilizaciju srpske vojske u julu 1914. godine, obula je očeve čizme i sa Cetinja srpskog uputila se pravo u Kraljevinu Srbiju. Ostavila je svoje dete kod kuće da se njene sestre, Anđa i Joka i ostala familija, brinu o maloj ćerki Olgi dok mama ratuje za srpsku slobodu. 

Milica je vojnik Moravske divizije I poziva, pod komandom pukovnika Stevana J. Milovanovića. 

Kad se prijavila u dobrovoljce, nije krila ko je, niti se pretvarala da je muškarac (što je bio slučaj sa drugim srpskim heroinama iz Velikog rata). Samo je objasnila svoje poreklo, prethodno ratničko iskustvo i to je bilo dovoljno. Milica Lazović je odmah postala sastavni deo jedinice pukovnika Milovanovića. 

Foto: Vikipedija/Arhiva Novosti

 

Milica Miljanov Lazović bila je učesnih svih bitaka Prvog svetskog rata. Od Cera gde je prvi put jurišala na Švabe (kao i na “Švabe koje govore naški”) preko operacija na Drini, Kolubarske bitke itd. 

Peške je prešla Albaniju, bila na Krfu, pela se na vrh srpske slobode Kajmakčalan, probila Solunski front i peške se vratila kući na Cetinje svojoj ćerki Olgi.

(Srpska istorija)

BONUS VIDEO: