Glasačke kutije u pojedinim mestima ostale su prazne.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se medijima.

- Od ukunog broja 45.095 birača na severu KiM, na njih je ukupno izašlo 1566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti. Dakle, 3,47 odsto glasova. Kada ih uporedimo sa 2021. godinom videćemo da je te godine za Srpsku listu glasalo 10,833 birača, bilo je tada 1,056 albanskih glasova. Ukupan broj sprskih glasova 2021. godine bio je 28.095, dok je bilo 2.015 Albanaca. Sada je glasalo 1566 lica, a 499 Albanaca manje nego na prethodnim izborima, što znači da nisu samo Srbi bojkotovali izbore - rekao je Petković.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas su održani vanredni izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Od deset kandidata koliko je prijavljenih za gradonačelnike, samo jedan dolazi iz srpske zajednice, a u pitanju je Slađana Pantović, kandidatkinja za predsednicu opštine Zvečan.

Srpska lista koja je do sada osvajala najveće poverenje građana na Kosovu i Metohiji, odlučila je da ne učestvuje na izborima, jer se uslovi zbog kojih su Srbi 5. novembra napustili institucije na KiM nisu ispunili, a oni su formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".