Гласачке кутије у појединим местима остале су празне.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић обраћа се медијима.

- Од укуног броја 45.095 бирача на северу КиМ, на њих је укупно изашло 1566 Албанаца и 13 лица српске националности. Дакле, 3,47 одсто гласова. Када их упоредимо са 2021. годином видећемо да је те године за Српску листу гласало 10,833 бирача, било је тада 1,056 албанских гласова. Укупан број спрских гласова 2021. године био је 28.095, док је било 2.015 Албанаца. Сада је гласало 1566 лица, а 499 Албанаца мање него на претходним изборима, што значи да нису само Срби бојкотовали изборе - рекао је Петковић.

У четири општине на северу Косова и Метохије данас су одржани ванредни избори за градоначелнике Северне Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

Од десет кандидата колико је пријављених за градоначелнике, само један долази из српске заједнице, а у питању је Слађана Пантовић, кандидаткиња за председницу општине Звечан.

Српска листа која је до сада освајала највеће поверење грађана на Косову и Метохији, одлучила је да не учествује на изборима, јер се услови због којих су Срби 5. новембра напустили институције на КиМ нису испунили, а они су формирање Заједнице српских општина и повлачење специјалних јединица косовске полиције са севера.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".