Marija Šarapova će 19. aprila proslaviti svoj 36. rođendan i tom prilikom se sećamo njenih početaka i neverovatnog uspeha

Marija Šarapova je bila toliko problematično dete da je to išlo do nivoa disfunkcionalnog. NJeni roditelji Juri i Jelena pobegli su iz Černobilja i preselili se u Sibir malo pre njenog rođenja 1987. godine.

Prema njenoj priči, pobegli su zbog nuklearne katastrofe, ali prijatelji i rođaci njenog oca kažu da je u venama Šarapovih samo novac, i da su se preselili zbog bolje zarade. Naime, on je želeo da postane profesionalni biciklista i skijaš, ali u tome nije uspeo. Nakon toga, primetio je izuzetnu koordinaciju pokreta kod svoje ćerke i odmah odlučio da je upiše na tenis. Imala je samo tri godine.

Iako je tako mala morala da podnese mnogo žrtve zbog svog talenta, Juri je u njoj video kartu za bogatstvo. Kad je napunila 6 godina, preselio se sa njom na Floridu, gde su bili najbolji teniski treneri i tako je na dve godine razdvojio od majke, jer nisu imali novčanih sredstava da se presele svi troje.

Foto: Profimedia

 

 

Tih prvih godina u Americi, Marija je bila vrlo nesrećna i depresivna. Izazvala je ljubomoru kod drugih devojčica kada je osvojila školski turnir, pa su bogata deca počela da je ismevaju zbog materijalnog stanja i toga što joj je otac radio u restoranu kao perač sudova.

Međutim, Juri je video samo jedan način - svakog dana joj je "ispirao mozak" jednom jedinom pričom - uspehom, bogatstvom i tome kako će sva ta poniženja pasti u vodu kad dostigne svetsku slavu. Terao ju je da vežba sve dok joj ruke ne postanu potpuno prekrivene žuljevima od teškog reketa, a vikao na nju kada nije mogla da uradi ono što je on zamislio.

Ipak, njegove metode su rezultirale uspehom. Kad je imala samo 9 godina, Marija je osvojila ženski turnir za mlađe od 16 godina i bogatstvo je već bilo na vidiku. Uskoro je osvojila i Vimbldon, a Juri je odmah prodao njihovu kuću na Floridi i kupio vilu, a skromni auto zamenio luksuznom limuzinom.

Najpoznatije kompanije i brendovi počeli su da se otimaju za nju, činilo se da Šarapova živi najlepši san - našla se na naslovnici slavnog Vog-a, kupovala u najskupljim radnjama, povezivali su je sa najpoznatijih, neverovatno bogatim muškarcima.

Foto: Printskrin/Instagram/mariasharapova

 

 

Iako je na izgled sve bilo savršeno, tu je bila njena ružna strana realnosti. Nezasiti Juri preuzeo je ulogu menadžera svoje ćerke, i tako joj uzimao sav novac koji je zarađivala. Zbog takvog ponašanja, Marijina majka se razvela od njega.

Što je najgore od svega, tu je njegov neverovatan uticaj na Mariju - uprkos uspesima koje je nizala i bogatstvu koje je samo raslo, ona se promenila, i to ne na bolje.

Zbog konstantnog pritiska od strane oca, postala je zlovoljna, povučena u sebe, prestala je da voli ljude, počela je da odbija da daje autograme mladima kojima je bila uzor i koji su je obožavali.

Čini se da je 2004. godine doživela najteži udarac - uspeh teniserke Serene Vilijams.

Foto: Profimedia

 

 

Iako je zarađivala dvosturko više od mlađe koleginice, pobedila je u dva od tri meča, uključujući i finalni, Serenina upornost i želja za pobedom dovela je do toga da je napokon porazi punih 18 puta! Što je najteže palo Šarapovoj, bilo je to što se iz aviona videlo koliko Vilijamsova uživa u svojim pobedama nad, do tada, najboljom teniserkom.

Tada je iz Marije izašlo ono najgore - na sva zvona je optuživala Serenu za vezu sa svojim trenerom, koji je bio oženjen i imao dvoje dece. Ni godine prepucavanja i teških uvreda nisu sprečile Serenu da ponovo "ponizi" Mariju na terenu, a tu je i poslednji potez kojim ju je Vilijamsova dokrajčila - kada je objavljena vest da je Šarapova pala na doping testu, Serena je ironično objavila fotografiju na kojoj pozira u blizini apoteke.

Za palu ledenu kraljicu, ovo je bilo poslednje poniženje.

Foto: Profimedia

 

 

2020. godine Marija Šarapova se zvanično povukla iz tenisa. Danas živi daleko od svetala reflektora, a najnovije vesti o njoj stigle su nam pre tačno godinu dana, kada je za svoj rođendan objavila vest da je trudna.

U međuvremenu Marija je rodila sina i samo 5 dana nakon porođaja viđena je u Los Anđelesu kako vežba.

Foto: Profimedia/Printskrin Instagram/mariasharapova

 

 

Marija je u vezi sa veoma uspešnih brazilskim biznismenom za kojeg je verena, ali par još uvek nije stao pred oltar a u tome ih je najviše sprečila pandemija, a potom i trudnoća.