Марија Шарапова ће 19. априла прославити свој 36. рођендан и том приликом се сећамо њених почетака и невероватног успеха

Марија Шарапова је била толико проблематично дете да је то ишло до нивоа дисфункционалног. Њени родитељи Јури и Јелена побегли су из Чернобиља и преселили се у Сибир мало пре њеног рођења 1987. године.

Према њеној причи, побегли су због нуклеарне катастрофе, али пријатељи и рођаци њеног оца кажу да је у венама Шарапових само новац, и да су се преселили због боље зараде. Наиме, он је желео да постане професионални бициклиста и скијаш, али у томе није успео. Након тога, приметио је изузетну координацију покрета код своје ћерке и одмах одлучио да је упише на тенис. Имала је само три године.

Иако је тако мала морала да поднесе много жртве због свог талента, Јури је у њој видео карту за богатство. Кад је напунила 6 година, преселио се са њом на Флориду, где су били најбољи тениски тренери и тако је на две године раздвојио од мајке, јер нису имали новчаних средстава да се преселе сви троје.

Фото: Профимедиа

 

 

Тих првих година у Америци, Марија је била врло несрећна и депресивна. Изазвала је љубомору код других девојчица када је освојила школски турнир, па су богата деца почела да је исмевају због материјалног стања и тога што јој је отац радио у ресторану као перач судова.

Међутим, Јури је видео само један начин - сваког дана јој је "испирао мозак" једном једином причом - успехом, богатством и томе како ће сва та понижења пасти у воду кад достигне светску славу. Терао ју је да вежба све док јој руке не постану потпуно прекривене жуљевима од тешког рекета, а викао на њу када није могла да уради оно што је он замислио.

Ипак, његове методе су резултирале успехом. Кад је имала само 9 година, Марија је освојила женски турнир за млађе од 16 година и богатство је већ било на видику. Ускоро је освојила и Вимблдон, а Јури је одмах продао њихову кућу на Флориди и купио вилу, а скромни ауто заменио луксузном лимузином.

Најпознатије компаније и брендови почели су да се отимају за њу, чинило се да Шарапова живи најлепши сан - нашла се на насловници славног Вог-а, куповала у најскупљим радњама, повезивали су је са најпознатијих, невероватно богатим мушкарцима.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/mariasharapova

 

 

Иако је на изглед све било савршено, ту је била њена ружна страна реалности. Незасити Јури преузео је улогу менаџера своје ћерке, и тако јој узимао сав новац који је зарађивала. Због таквог понашања, Маријина мајка се развела од њега.

Што је најгоре од свега, ту је његов невероватан утицај на Марију - упркос успесима које је низала и богатству које је само расло, она се променила, и то не на боље.

Због константног притиска од стране оца, постала је зловољна, повучена у себе, престала је да воли људе, почела је да одбија да даје аутограме младима којима је била узор и који су је обожавали.

Чини се да је 2004. године доживела најтежи ударац - успех тенисерке Серене Вилијамс.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако је зарађивала двостурко више од млађе колегинице, победила је у два од три меча, укључујући и финални, Серенина упорност и жеља за победом довела је до тога да је напокон порази пуних 18 пута! Што је најтеже пало Шараповој, било је то што се из авиона видело колико Вилијамсова ужива у својим победама над, до тада, најбољом тенисерком.

Тада је из Марије изашло оно најгоре - на сва звона је оптуживала Серену за везу са својим тренером, који је био ожењен и имао двоје деце. Ни године препуцавања и тешких увреда нису спречиле Серену да поново "понизи" Марију на терену, а ту је и последњи потез којим ју је Вилијамсова докрајчила - када је објављена вест да је Шарапова пала на допинг тесту, Серена је иронично објавила фотографију на којој позира у близини апотеке.

За палу ледену краљицу, ово је било последње понижење.

Фото: Профимедиа

 

 

2020. године Марија Шарапова се званично повукла из тениса. Данас живи далеко од светала рефлектора, а најновије вести о њој стигле су нам пре тачно годину дана, када је за свој рођендан објавила вест да је трудна.

У међувремену Марија је родила сина и само 5 дана након порођаја виђена је у Лос Анђелесу како вежба.

Фото: Профимедиа/Принтскрин Инстаграм/mariasharapova

 

 

Марија је у вези са веома успешних бразилским бизнисменом за којег је верена, али пар још увек није стао пред олтар а у томе их је највише спречила пандемија, а потом и трудноћа.