Prema navodima advokata porodice preminule trudnice, lekari nisu uradili abortus, iako je fetusu nedostaja amnionska tečnost, zaštitni sloj tečnosti u plodovoj ovojnici koji okružuje plod sa svih strana za vreme trudnoće.

Aktivisti za reproduktivna prava kažu da je trudnica prva žrtva nedavno uvedenih ograničenja poljskog zakona o abortusu, prenosi AP.

Žena, koja je identifikovana samo kao Izabela, preminula je u septembru, ali je to objavljeno tek u petak, što je izazvalo bes među pojedinim građanima Poljske i dovelo do protesta u ponedeljak u Varšavi, Krakovu i u drugim gradovima.

Iz bolnice u kojoj je trudnica preminula saopštili su danas da saosećaju sa njenim bližnjima i ostalima koji tuguju za trudnicom, ali tvrde da su učinili sve da spasu trudnicu i njen fetus.

LJudi su palili sveće na Dan svih svetih, verski praznik kada Poljaci posećuju groblja i oplakuju mrtve.

Oni su upalili sveće ispred Ustavnog suda u Varšavi, koji je prošle godine doneo presudu koja je dovela do pooštravanja jednog od inače najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Ženski štrajk, grupa koja se bori za reproduktivna prava, pozvala je na proteste koji su održani u Varšavi i Krakovu.

Poljska, uglavnom katolička zemlja, donela je strogi zakon o abortusu 1993. godine kojim je prekid trudnoće zabranjem osim u tri slučaja: ako je trudnoća posledica silovanja ili incesta, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako fetus ima urođene deformitete.

Ustavni sud je, međutim, pod uticajem poljske konzervativne vladajuće partije prošle godine presudio da abortusi zbog urođenih mana nisu ustavni.