Према наводима адвоката породице преминуле труднице, лекари нису урадили абортус, иако је фетусу недостаја амнионска течност, заштитни слој течности у плодовој овојници који окружује плод са свих страна за време трудноће.

Активисти за репродуктивна права кажу да је трудница прва жртва недавно уведених ограничења пољског закона о абортусу, преноси АП.

Жена, која је идентификована само као Изабела, преминула је у септембру, али је то објављено тек у петак, што је изазвало бес међу појединим грађанима Пољске и довело до протеста у понедељак у Варшави, Кракову и у другим градовима.

Из болнице у којој је трудница преминула саопштили су данас да саосећају са њеним ближњима и осталима који тугују за трудницом, али тврде да су учинили све да спасу трудницу и њен фетус.

Људи су палили свеће на Дан свих светих, верски празник када Пољаци посећују гробља и оплакују мртве.

Они су упалили свеће испред Уставног суда у Варшави, који је прошле године донео пресуду која је довела до пооштравања једног од иначе најрестриктивнијих европских закона о абортусу.

Женски штрајк, група која се бори за репродуктивна права, позвала је на протесте који су одржани у Варшави и Кракову.

Пољска, углавном католичка земља, донела је строги закон о абортусу 1993. године којим је прекид трудноће забрањем осим у три случаја: ако је трудноћа последица силовања или инцеста, ако је живот или здравље жене угрожено или ако фетус има урођене деформитете.

Уставни суд је, међутим, под утицајем пољске конзервативне владајуће партије прошле године пресудио да абортуси због урођених мана нису уставни.