Pokojni patrijarh Pavle vodio je računa o ishrani. NJegovo omiljeno piće bio je sok paradajza, a hrana - kopriva. On je verovao da kopriva ima blagotvorna dejstva i stalno ju je konzumirao.

Koprivu, taj multivitaminski kompleks iz prirode, svakako treba koristiti. Em je besplatana, em je ima svuda u prirodi.

Jedino važno upozorenje je da je ne treba brati baš na svakom mestu, zbog aero zagađenja. Kada je berete, pazite da vas ne ožari

Foto: O.Radošević

 

Sveža kopriva je oduvek u narodu bila korišćena jer "jača krv". Bogata je gvožđem, i upravo zato se i smatra da je veoma korisna kod anemije, bledila, nedostatka energije, brzog umaranja.

Spisak bolesti koje se spominju da im kopriva pomaže je podugačak. Jer kopriva ima vitamina C, vitamin K, D, zatim B2, B5, naravno gvožđe, magnezijum, silicijumovu kiselinu tj. poznatiju kao mravlju kiselinu, koja je "zaslužna" za žarenje.

A ako zagrmi, ipak bežite u koprive, jer "neće grom u koprive". Zašto i kako je nastala ova poslovica, nije sasvim jasno. Logično objašnjenje je da kopriva ne raste ispod drveća, gde je opasno biti kada grmi. Znači, dalje od drveća, u koprive. Jer u njih neće grom!

BONUS VIDEO: