Što se tiče spavanja, svako ima svoje preferencije. Neki od nas vole da nose dugu pidžamu, neki spavaju samo u donjem vešu, dok neki spavaju potpuno goli. Svako od nas voli drugačije stvari, ali ima i nekih navika oko kojih se mnogi ne mogu složiti, a jedna takva je i pitanje čarapa u krevetu.

Loša vest za svakoga ko misli da ne bi trebalo da nosite čarape noću - stručnjak za spavanje je otkrio da bi one mogle da budu ključne za dobar san, prenosi Miror.

Martin Sili, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije MatresNextDej, objasnio je: "Nošenje čarapa u krevet može vam pomoći da zagrejete stopala, što može da signalizira vašem telu da je vreme za spavanje. To vam može pomoći da brže zaspite i doživite dublji san. Nošenje čarapa dok spavate potencijalno vam može pomoći da dublje zaspite održavajući vaša stopala toplima. Kada su vam stopala hladna, krvne žile se sužavaju, što može da oteža spavanje."

Foto: Profimedia

 

Ipak, to još uvek zavisi od vaših ličnih preferencija. Stručnjak je dodao: "Hoće li nošenje čarapa u krevet zaista dovesti do dubljeg sna ili ne može da zavisi o pojedincu. Neki ljudi mogu smatrati da je nošenje čarapa u krevet neudobno, dok drugi možda neće primetiti nikakvu razliku u kvaliteti sna'. Ako više volite da spavate bez čarapa, dobra je vest da postoji nekoliko drugih trikova koje možete isprobati."

Deleći savete za sve koji žele da poboljšaju kvalitet sna, profesionalac je rekao da se takođe isplati pridržavati se doslednog rasporeda spavanja, izbegavati kofein uveče i maksimalno iskoristiti eterično ulje lavande.

- Lavanda ima umirujuća svojstva i može da pomogne u opuštanju i dubokom snu. Eterično ulje lavande možete da koristite tako da ga raspršite u spavaćoj sobi ili dodate nekoliko kapi u u vašu večernju kupku - dodao je.

BONUS VIDEO: