Gradonačelnik Pule, Filip Zorčić otkazao je koncert naših pevača u njegovom gradu pa se o toj temi piše danima u medijima. Pored toga, predsednik Hrvatske Milovanović je izjavio da ne sluša cajke. 

Foto: Profimedia/Aleksa Stanković/ATA images/Printskrin/Jutjub/ ArtCaffe

 

Povodom ovog slučaja oglasila se hrvatska pevačica Mirjana Bradić koja radi na hrvatskim veseljima. 

- Najteže je svirati venčanja. Bend nikad ne zna kakva će biti konstrukcija gostiju i od nas zavisi kakva će biti svadba. Moglo bi se o tome naširoko i nadugačko, no generalno, sve se svodi na licu mesta.  Upravo nakon tamburice gosti počnu tražiti narodnjake. Obavezno neko dovikne: "Znate li nešto od Halida?" Zna se često dogoditi i da se mladenci s kojima sam prethodno dogovorila da ne pevam narodnjake pridruže na podijumu odobravajući želje svojih gostiju. Nisam nikad imala slučaj da je neko bio nezadovoljan jer se svirao neki narodnjak – kaže Mirjana i dodaje:

- Najčešće izvodimo pesme Halida Bešlića, Harisa DŽinovića, Miroslava Ilića, Hanke Paldum i Nade Obrić. Na njen hit ‘Dugo te, dugo očekujem‘, svi doslovno otkidaju.

 

 

Mirjana je izjavila da je teže pevati novokopovanu muziku od starih narodnih pesama: 


- Inače, treba napraviti razliku između narodne muzike i cajki. Narodnjaci imaju taj neki laganiji ritam, vole ga generacije koje su živele u bivšoj Jugoslaviji. Cajke ne pevam jer su mi zahtevne za izvođenje, to je nekakav miks rumbe i sambe, divim se onim ženama koje to mogu s lakoćom da pevaju - rekla je ona za hrvatske medije, pa dodala:

- Na društvenim mrežama se mnogi prikazuju kao velike patriote i domoljubi, a onda se vesele uz narodnjake. To je licemerno. Nijedan muzički pravac se ne sme ismevati i razdvajati ljude, a mi kao društvo se moramo maknuti od te teme.

(Alo)

BONUS VIDEO: