Kako se navodi na sajtu kluba, koji vodi najveći registar rasnih pasa u zemlji, popularnost francuskog buldoga je rasla tokom poslednje decenije, da bi se u 2021. ova rasa našla na drugom mestu.

"Kako da ih ne volite? Oni su sjajni saputnici, slatki i veoma privrženi," rekao je odgajivač DŽoni Danli, koji je uzgajao francuske buldoge iz hobija desetak godine, pre nego što je 2018. otvorio sopstveni posao Damn Danley Kennels.

Cene štenaca francuskog buldoga kreću se od 3.000 dolara naviše.  

On je naveo da psi ove rase mogu imati zdravstvene probleme koji utiču na respiratorni sistem i kičmenu moždinu, međutim, dodao je, manji su rizici ako se u uzgoju koriste samo zdravi psi. 

Foto: Profimedia

 

Rastuća popularnost, kao i cena, doveli su do učestalih krađa francuskih buldoga poslednjih godina.

Od 2012. godine kada su bili na 14 mestu, potražnja za ovom rasom je stalno rasla, saopštio je Kinološki klub.  

Kako podseća Rojters, dva francuska buldoga Lejdi Gage su 2021. godine ukradena, pošto je napadač upucao njenog šetača pasa u Holivudu u Los Anđelesu. 

Prema najnovijoj rang listi Američkog kinološkog kluba, bivši šampion labrador retriver i dalje ima mnogo poklonika i nalazi se na visokom drugom mestu, dok je na trećem zlatni retriver. Četvrtu poziciju zauzima nemački ovčar, dok je na 199. mestu engleski lisičar, saopštio je Američki kinološki klub. 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".