Tragedija koja se dodgodila u Novom Pazaru, gde je u požaru nastradalo četvoro dece od šest meseci do pet godina, uznemirila je javnost! U požaru koji je izbio jutros oko 8.40 u kući u Staroj Moravici nastradalo je dvoje dece.

Nažalost, ovo nije prvi put da u požaru stradaju deca, a od početka ove godine nastala su ukupno 3.652 požara.

Sumnja se da je do požara u Novom Pazaru došlo jer se veš sušio na grejalici! Stručnjaci upozoravaju da je uglavnom uzrok požara ljudski nemar, kao i da narod misli da je sušenje veša na grejalici isto kao na radijtoru, što može biti kobna greška!

Nedeljko Gagić, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, rekao je za RTS da je tokom ove godine evidentirano ukupno 4.979 različitih vanrednih događaja, od kojih su najbrojniji požari.

Foto: Z. Jovanović

 

- Od početka godine nastala su ukupno 3.652 požara, od kojih je 1.757 nastalo na građevinskim objektima, na otvorenom prostoru 1.662 i na saobraćajnim sredstvima 233 požara. Zimski period, period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše i povećanje broja požara na građevinskim objektima, posebno na stambenim građevinskim objektima - naveo je Gagić.

Najopasniji uređaji u kući

1. kvarcne grejalice;

2. šporet ostavljen bez nadzora;

3. uljani radijatori i mini kalorifer;

4. dotrajale pegle i fenovi;

5. stare instalacije, dotrajali utikači i prekidači;

6. predimenzionisani osigurači.

Najveća opasnost od gasova

Gagić je istakao da su požari vanredni događaji za koje nema sumnje da će se desiti, samo je pitanje kada i gde će se desiti.

- Nažalost, imamo ovaj požar u Novom Pazaru gde su život izgubila četiri mala deteta, njihovi roditelji zadobili su teške telesne povrede. Velika tragedija. Kada nastane požar u nekom stambenom objektu, građanima ne preti opasnost samo od otvorenog plamena, najveća opasnost preti od gasovitih produkata, konkretno od ugljen-monoksida - rekao je Gagić.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".