Smrtna kazna je u Srbiji primenjivana od nastanka moderne države 1804. godine pa sve do 2002. godine kada je i zakonom ukinuta. Poslednji put je izvršena u slučaju Johana Drozdeka.

Johan je došao kod komšije i pitao ga da mu da stari bicikl, međutim, on na to nije pristao, te je Drozdek odlučio da mu se osveti.

On se kasnije vozio na biciklu i sreo malu Ivanu, ćerku komšije koji ga je prethodno odbio. Ponudio joj je čokoladicu ukoliko se ona provoza sa njim. Svoju osvetu je upravo tada sproveo u delo kada je usmrtio, a zatim i silovao.

Tragediju ovakvih razmera malo mesto Karavukovo nadomak vojvođanskih Odžaka dotad nije doživelo. Komšije su primetile Drozdeka koji na biciklu nekuda odvozi malu Ivanu.

Foto: Vikipedija

 

Na osnovu tragova na velikoj cigli, nađenoj pored Ivaninog tela, utvrđeno je da se dete tokom ovog čina opiralo i vrištalo. Ipak ni to nije bilo dovoljno, pa je ona prvo bila usmrćena, a zatim i silovana.

U sudnici Okružnog suda u Somboru, Drozdek nije poricao zločin, naveo je da je bio jako ljut što mu "DŽemo" nije dao bicikl, te u besu nije znao šta da radi. Dodatno ga je iznervirala mala Ivana kada je "počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući". Ovaj monstrum se ipak na kraju pokajao i rekao da nije trebalo da je ubije. Sud je na kraju te 1988. godine presudio i odredio najstrožu kaznu za Johana Drozdeka na koju je čekao 4 godine.

Smrtnu kaznu je izvršio osmočlani streljački vod, čiji članovi nisu znali ko od njih ispaljuje prave metke, a ko "ćorke".

Deset godina kasnije, 26. februara 2002. godine, krivični zakon je izmenjen i izbrisana je smrtna kazna.

Čl. 24 Ustava iz 2006. godine

LJudski život je neprikosnoven.

U Republici Srbiji nema smrtne kazne.

Smrtne kazne 1990-ih godina

Do potpunog ukidanja smrtne kazne 2002. godine je od 1992. godine izrečeno čak 19 smrtnih kazni, međutim nijedna nije izvršena.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".