1. Anibal Milhais 

Anibal Milhais najodlikovaniji je portugalski vojnik Prvog svetskog rata. Poznat je još i pod imenom Milionski vojnik, kako su ga nazvali saborci, jer su cenili da vredi kao milion vojnika. Milhais je postao legenda u borbenim redovima saveznika.

Tokom operacije DŽordžeta, ostao je sam da brani položaj od nemačkog napada a pomagao mu je samo njegov mitraljeza. Sam je uspeo da omogući povlačenje portugalskih i škotskih vojnika iako je bio pod teškim napadima protivnika.

Hrabro je branio svoj položaj sve dok nije ostao bez municije. NJeovgu hrabrost dokumenovali su i britanski i belgijski vrh komande zadužen za ovu operaciju.

2. Usamljeni Viking 

Tokom invazije vikinga na Englesku 1066. godine odigrao se legendarni događaj.

U velikom okršaju na Stamford mostu, petnaest hiljada engleskih vojnika dočekalo je daleko malobrojniju vikingšku vojsku. Kada se tok bitke okrenuo protiv osvajača, neznani viking sam je uspeo da zaustavi napredovanje protivnika, ubivši više od 40 protivnika. Engleski vojnici su čitav sat pokušavali da savladaju nordijskog vojnika, dok na kraju nisu nadjačali, poslavši vojnike u čamcima da ga kopljima probodu ispod mosta.

Iako su Vikinzi izgubili ovu bitku, legenda o hrabrom Barserkeru ostala je da živi.

Foto: Profimedia

 

3. Bendžamin Luis Salomon 

Salomon je bio hirurg u vojsci Sjedinjenih Američkih Država tokom rata u Pacifiku. Tokom bitke za Sajpan, njegovo poljsko bolničko odeljenje našlo se pod direktnim napadom japanskih vojnika. Odbijajući da se povuče i ostavi ranjenike, Salomon je hrabro zauzeo odbrambeni položaj i pomagao u evakuaciji bolnice.

Ubio je oko 100 neprijateljskih vojnika, omogućivši povlačenje i evakuisanje svojih saboraca, pre nego što je i sam podlegao mnogim ranama. Posthumno mu je dodeljena medalja za hrabrost.

 

 

4. DŽon R. Mekini

Ovaj redov još jedan je heroj američke vojske u ratu protiv Japana. Tokom bitke za Filipine, DŽona su japanski vojnici uhvatili na spavanju, ali nisu očekivali njegovu hrabru reakciju.

Ošamućen udarcima i posekotinama, usamljeni vojnik je uspeo nekako da se domogne svoje puške i ubije preko 40 neprijateljskih vojnika i time ih natera na povlačenje. Za ovaj čin uručena mu je medalja za hrabrost.

Foto: Vikipedija

 

5. Sempronije Dens

Sempronije Dens bio je legendarni centurion rimske vojske koji je preuzeo ulogu člana Pretorijanske garde cara Galbe (prvi vek nove ere). Istorija ga pamti po neverovatnoj hrabrosti koju je pokazao braneći svog cara, čak i kada su ga svi saborci napustili ili se okrenuli protiv njega. Nadjačan i okružen pobunjenim vojnicima, Dens se borio do poslednjeg daha. 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Nacionalna geografija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".