Britanac Ijan Tilston (34) preživeo je neverovatnu saobraćajnu nesreću kada mu je konj pao na auto i smrskao mu lice do te mere da ga je porodica prepoznala samo po nosu, piše Liverpool Echo.

Kako piše ovaj britanski list, nesreća se dogodila 10. januara prošle godine kada je na Tilstonov automobil na raskrsnici naleteo konj koji je pobegao sa obližnje njive u Severnom Velsu. Navodno je, dok se vozio klizavim putem ispred njega našao konj koji je poleteo ka njegovom automobilu i pao pravno na šoferšajbnu.

Ijan je hitno prebačen u bolnicu u Salfordu gde je obavljena operacija mozga koja mu je spasila život. Nakon operacije usledio je i nekoliko hirurških zahvata kako bi mu se rekonstruisalo lice.

Ovaj mladić je za to vreme imao dva srčana zastoja, tešku traumu mozga i probušeno plućno krilo, a pored toga i mesecima je bio u komi, piše Dejli mejl

 

 

Ijanov brat Adam rekao je za Liverpool Echo da je Ian bio u indukovanoj komi nekoliko nedelja, a da mu je potom operaciojom odstranjen deo lobanje.

- Izgledao je u potpunom unakaženo nakon nesreće, a mi smo samo po nosu znali da je to on - iskren je bio Adam. 

Ijanu su teške povrede zauvek promenile život, jer je izgubio vid i treba mu 24-časovna nega.

– Žele da ga otpuste, ali nam trebamo negde da ga prebacimo. Sada pokušavamo da transformišemo kuću naše mame. Želeli bi da on kod kuće ima nekakav kvalitet života. Jednostavno želimo da mu nešto sredimo – kaže Adam.

Adam je objasnio da su mu lekari rekali da je krvarenje na mozgu njegovog mlađeg brata najgore koje su ikada videli. Međutim, Ijan sada može da govori i takođe je u stanju da delimično pomera desnu ruku, nešto što se činilo nemogućim daleko pre 12 meseci, piše Liverpool Echo.

Uprkos velikom napretku, Ijan je pretrpeo teško oštećenje mozga i sada je slep i nepokretan. Takođe, ponekad misli da je 2010. godina.

– Bio sam na poslu i oko 9.30 ujutru me je nazvao deda. To je bio prvi put u životu da sam ga čuo da plače. Pomislio sam na najgore, da je umro. Otišao sam kod bake i deke i čekali smo vesti. Od tada su nam se životi promenili. U početku smo se pripremali na najgore – priseća se Adam.

Dodaje da je prekretnica bila kada je na intenzivnoj nezi podigao palčeve prema njima.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".