Bosanskohercegovački rok pevač nekadašnji je član rok grupa Divlje jagode i Bijelo dugme. S Divljim jagodama je još 1982. izdao pesmu "Motori" koja je hit i dan-danas, a objavljena je na istoimenom albumu.

- Pesma 'Motori'... Nema generacije mladih ko je ne zna i rado je slušaju, tim mladim klincima je to prva faza u životu kada shvate šta je muzika i kakva je muzika - rekao je o pesmi Islamović i dodao da je pisao sve tekstove s tog albuma, svirao bas gitaru i otpevao ceo album, zbog čega mu je baš on jedan od najdražih. 

Alen Islamović postao je pevačem Bijelog dugmeta početkom 1986. godine, posle razlaza s Divljim jagodama.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- To je bila jedna moja prekretnica, izazov, baviti se 'hard rokom' u tom periodu, taj trenutak sam iskoristio, kao profesionalac sam se uklopio, izbacili smo prekrasne albume koji su se prodavali u velikim tiražama. I dan danas je 'Hajdemo u planine' aktuelna. I u Italiji, Austriji, Švajcarskoj, čuje se ta pesma kad odem na skijalište jer tamo ima dosta naših ljudi - rekao je Islamović. 

Progovorio je i o balansu između porodice, privatnog života i muzike.

Foto: N. Fifić

 

- Velika je to borba, sportski sam tip pa sam znao da se borim sa tim, sad kad imam unučad, moram imati još veću kondiciju. Svaki drugi, treći dan kad mi dođu unuci, otkrivaju mi neke nove signale, otkrijem neke nove reči, novu priču, fasciniraju me iz dana u dan. Bili su na skijanju, njihovo ponašanje na snegu me oduševilo. Oni su mi jedini izvor energije za koncerte - ispričao je Alen.

Osim muzikom, polako se bavi i preduzetništvom pa je posadio 1.800 stabala lešnika kod Bihaća. 

- Kad zemlju ne obrađuješ, onda je svačija, a čim je obrađuješ, onda je nečija. Zemlja je stajala godinama, došao sam sa suprugom na ideju da sadnice leske posadimo kraj reke Une. Plantaža je uspela, kroz koju godinu ćemo imati na tone lešnika, a ne na kilograme - rekao je za kraj.

Inače, u januaru je pevač predstavio novu pesmu naziva "Sudnji dan". 

BONUS VIDEO: