Koridor su otkrili naučnici iz projekta Scan Piramids, koji od 2015. godine proučavaju unutrašnjost piramida koristeći neinvazivne tehnologije uključujući infracrvenu termografiju, 3D simulacije i endoskope.

Najviša zgrada na svetu do izgradnje Ajfelove kule

Veruje se da je Velika piramida izgrađena oko 2560. godine pre nove ere, za vreme vladavine faraona Keopsa. Visoka je 146 metara i bila je najviša zgrada na svetu sve do izgradnje Ajfelove kule u Parizu 1889. godine.

Nedovršeni hodnik je verovatno napravljen da bi se preraspodelila težina piramide oko glavnog ulaza udaljenog sedam metara ili neke još neotkrivene sobe ili oblasti, rekao je Mostafa Vaziri, šef Vrhovnog saveta za antikvitete, na konferenciji za novinare ispred piramide.

Skeniranje se nastavlja

Vaziri je rekao da će naučnici nastaviti da skeniraju kako bi utvrdili šta se nalazi ispod ili na kraju hodnika. Veruje se da su pet prostorija iznad kraljevih odaja u drugom delu piramide takođe izgrađene da raspodele težinu ogromne strukture. Moguće je da je faraon imao više od jedne komore, rekao je Vaziri.

Naučnici su pomoću radara i ultrazvuka potvrdili postojanje koridora, a slikali su endoskopom od šest milimetara iz Japana, koji su ubacili kroz spoj u kamen.

Naučnici iz projekta Scan Piramids su 2017. godine objavili da su otkrili prazan prostor dug najmanje 30 metara u Velikoj piramidi, što je prvo tako veliko otkriće od 19. veka.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".