Коридор су открили научници из пројекта Сцан Пирамидс, који од 2015. године проучавају унутрашњост пирамида користећи неинвазивне технологије укључујући инфрацрвену термографију, 3Д симулације и ендоскопе.

Највиша зграда на свету до изградње Ајфелове куле

Верује се да је Велика пирамида изграђена око 2560. године пре нове ере, за време владавине фараона Кеопса. Висока је 146 метара и била је највиша зграда на свету све до изградње Ајфелове куле у Паризу 1889. године.

Недовршени ходник је вероватно направљен да би се прерасподелила тежина пирамиде око главног улаза удаљеног седам метара или неке још неоткривене собе или области, рекао је Мостафа Вазири, шеф Врховног савета за антиквитете, на конференцији за новинаре испред пирамиде.

Скенирање се наставља

Вазири је рекао да ће научници наставити да скенирају како би утврдили шта се налази испод или на крају ходника. Верује се да су пет просторија изнад краљевих одаја у другом делу пирамиде такође изграђене да расподеле тежину огромне структуре. Могуће је да је фараон имао више од једне коморе, рекао је Вазири.

Научници су помоћу радара и ултразвука потврдили постојање коридора, а сликали су ендоскопом од шест милиметара из Јапана, који су убацили кроз спој у камен.

Научници из пројекта Сцан Пирамидс су 2017. године објавили да су открили празан простор дуг најмање 30 метара у Великој пирамиди, што је прво тако велико откриће од 19. века.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".