Sveti Partenije bio je sin đakona iz grada Melitopolja. Još kao dete dobro je pamtio reči jevanđelja, i trudio se da ih ispuni. Naselio se kraj jednog jezera gde je lovio ribu, prodavao i delio siromasima, a po Božjem sudu bio je izabran za episkopa lampsakijskog.

Očistio je grad od neznaboštva, hramove idolopokloničke je zatvorio, mnoge crkve sagradio i blagočešće utvrdio. Molitvom je lečio svaku bolest, a naročito silan beše nad zlim dusima.

Dugo požive sveti Partenije i pokaza na delu svoju obilnu ljubav prema Bogu i ljudima. Preselio se u večni pokoj Hristov u 4. veku.

Foto: Vikipedija

 

Molitva

Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

Razgovor sa zlim duhom

Jednom kada je hteo da protera zlog duha iz nekog ludog čoveka, zamoli ga zli duh da ga ne izgoni.

"Daću ti ja drugog čoveka, u koga možeš ući i u njemu obitavati", reče mu Partenije. Upita onda zli duh: "Ko je taj čovek?"

"Ja sam taj čovek", odgovori mu svetitelj, "uđi i obitavaj u meni!"

Čuvši to, zli duh pobeže kao ognjem opaljen, vičući: "Kako bih ja mogao ući u dom Božji?!"

Foto: SPC

 

Lekar i čudotvorac

Telo njegovo sahraniše blizu saborne crkve u molitvenici koju on beše podigao.

Ne samo za života svog, nego i posle pretstavljenja ovaj besplatni i čudotvorni lekar očišćavaše gubavce, izgonjaše iz ljudi nečiste duhove, i isceljivaše od svake bolesti; a i sada leči i isceljuje duše i tela naša molitvama svojim, a blagodaću Gospoda našeg Isusa Hrista, kome sa Ocem i svetim Duhom slava vavek, amin.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".