Danas se navršava dve godine od smrti kantautora Đorđa Balaševića.

Svojim pesmama i tekstovima je obeležio čitavu jednu eru u muzici i sigurni smo da će se njegove pesme pevati decenijama.

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Kada je počinjao karijeru, njegovi roditelji Veronika i Jovan su bili protiv toga da se bavi muzikom, već su smatrali da bi trebalo da se bavi geografijom, za šta se i školovao. 

Ipak, priznali su da je njihov sin još u osnovnoj školi pokazivao talenat za muziku i da je već tada počeo da piše pesme, koje je kao srednjoškolac objavljivao. 

A godinama kasnije kada je napravio uspeh, oni su bili iznenađeni time što je postigao: 

 
 

Foto: N. Fifić

 

 

- Mislim da je jako dobro što je Đorđe sve ovo postigao bez protekcije i guranja. Mi ga u kući, u kojoj je neštedimice prosipao svoje stihove i cake, nismo ozbiljno shvatali kad je govorio da to može da prođe. Verovali smo da je za prosperitet u takvoj jednoj oblasti potrebna velika veza, uticajni ljudi…- pričala je Đoletova majka Veronika u intervjuu za Novosti 1980. godine.

Sve je počelo tako što je Đole jednog dana okrenuo telefonom ljude sa radija i poručio im da ima pesmu koju bi voleo da čuju. 

 

- Znate, moj muž i ja najmanje znamo o tome kako nam je sin uspeo! Mi smo bili navikli na njegovu vedrinu, na lakoću kojom on ume da se izrazi, ali nikada nismo razmišljali o tome da to nekome drugom, osim nama, može biti tako blisko i drago. On i danas to što radi, radi lako. Nije fanatik - ispričala je ona tada. 

 

Foto: Arhiva TV Novosti

 

 

Đoletov otac Jovan Balašević, koji je radio u Budimpešti, nije odmah saznavao sa uspehe svog sina, već tek kada dođe vikendom u Novi Sad. 

- Znate, kad dođem u zemlju, moja prva preokupacija je da pročitam sve novine, da odgledam televizijski program, da upijem onaj krug informacija koji opkoljava jednu porodicu, tako da jedna pesma manje ili više koju je Đorđe napisao nije za mene isto, što i za njega - ispričao je svojevremeno Jovan Balašević.

NJegovi roditelji su bili ponosni što ga slava nije promenila. 

- Kao čovek, Đorđa ne može ništa da promeni. Ma šta se još dogodilo  - on će ostati iskren i vedar. To je njegovo i naše najveće bogatstvo - rekla je 1980. godine Balaševićeva majka Veronika.