Данас се навршава две године од смрти кантаутора Ђорђа Балашевића.

Својим песмама и текстовима је обележио читаву једну еру у музици и сигурни смо да ће се његове песме певати деценијама.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Када је почињао каријеру, његови родитељи Вероника и Јован су били против тога да се бави музиком, већ су сматрали да би требало да се бави географијом, за шта се и школовао. 

Ипак, признали су да је њихов син још у основној школи показивао таленат за музику и да је већ тада почео да пише песме, које је као средњошколац објављивао. 

А годинама касније када је направио успех, они су били изненађени тиме што је постигао: 

 
 

Фото: Н. Фифић

 

 

- Мислим да је јако добро што је Ђорђе све ово постигао без протекције и гурања. Ми га у кући, у којој је нештедимице просипао своје стихове и цаке, нисмо озбиљно схватали кад је говорио да то може да прође. Веровали смо да је за просперитет у таквој једној области потребна велика веза, утицајни људи…- причала је Ђолетова мајка Вероника у интервјуу за Новости 1980. године.

Све је почело тако што је Ђоле једног дана окренуо телефоном људе са радија и поручио им да има песму коју би волео да чују. 

 

- Знате, мој муж и ја најмање знамо о томе како нам је син успео! Ми смо били навикли на његову ведрину, на лакоћу којом он уме да се изрази, али никада нисмо размишљали о томе да то некоме другом, осим нама, може бити тако блиско и драго. Он и данас то што ради, ради лако. Није фанатик - испричала је она тада. 

 

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

Ђолетов отац Јован Балашевић, који је радио у Будимпешти, није одмах сазнавао са успехе свог сина, већ тек када дође викендом у Нови Сад. 

- Знате, кад дођем у земљу, моја прва преокупација је да прочитам све новине, да одгледам телевизијски програм, да упијем онај круг информација који опкољава једну породицу, тако да једна песма мање или више коју је Ђорђе написао није за мене исто, што и за њега - испричао је својевремено Јован Балашевић.

Његови родитељи су били поносни што га слава није променила. 

- Као човек, Ђорђа не може ништа да промени. Ма шта се још догодило  - он ће остати искрен и ведар. То је његово и наше највеће богатство - рекла је 1980. године Балашевићева мајка Вероника.