Evroposlanice Marija Arena i Alesandra Moreti povezane su sa istragom belgijskih vlasti, piše u nalogu za hapšenje italijanskog evroposlanika Andree Kocolina, koji je prošle nedelje uhapšen na osnovu optužbi za korupciju, pranje novca i učešće u kriminalnoj organizaciji.

Prema navodima iz tog dokumenta, Arena i Moretijeva su, zajedno sa Kocolinom i nedavno uhapšenim belgijskim evroposlanikom Markom Tarabeljom, bile članice četvoročlane grupe optužene koja je sarađivala sa nekadašnjim evroposlanikom Antoniom Pancerijem, navodnom vođom te kriminalne organizacije koji je nedavno postigao dogovor sa belgijskim tužiocima.

Korupcionaški skandal potresa Evropski parlament od kada su decembra prošle godine belgijske vlasti otvorile istragu o navodnoj kupovini uticaja u tom telu. Više evroposlanika je optuženo za primanje poklona i novčanih nadoknada od predstavnika Katara i Maroka u zamenu za povoljan tretman u EP.

Afera "Katargejt" je posebno teško pogodila Progresivni savez socijalista i demokrata, vodeću grupaciju partija levog centra u Evropskom parlamentu, čiji su članovi bili Tarabelja, Kocolino i doskorašnja potpredsednica EP Eva Kaili, čijim je hapšenjem čitav skandal i započeo.

Nalog za hapšenje u koji su novinari "Politika" imali uvid ukazuje da je u Evropskom parlamentu postojala izuzetno kompleksna korupcionaška mreža.

U jednom primeru navedenom u nalogu piše da su, krajem 2021. godine, Arena i Moretijeva postupili po instrukcijama Pancerija tokom sastanka o mogućoj rezoluciji parlamenta o Kataru. Panceri, koji u tom trenutku više nije bio član EP i nije prisustvovao sastanku, davao je uputstva svojim bivšim saradnicima u pokušaju da utiče sa sadržaj rezolucije.

(RT)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".