Европосланице Марија Арена и Алесандра Морети повезане су са истрагом белгијских власти, пише у налогу за хапшење италијанског европосланика Андрее Коцолина, који је прошле недеље ухапшен на основу оптужби за корупцију, прање новца и учешће у криминалној организацији.

Према наводима из тог документа, Арена и Моретијева су, заједно са Коцолином и недавно ухапшеним белгијским европослаником Марком Тарабељом, биле чланице четворочлане групе оптужене која је сарађивала са некадашњим европослаником Антониом Панцеријем, наводном вођом те криминалне организације који је недавно постигао договор са белгијским тужиоцима.

Корупционашки скандал потреса Европски парламент од када су децембра прошле године белгијске власти отвориле истрагу о наводној куповини утицаја у том телу. Више европосланика је оптужено за примање поклона и новчаних надокнада од представника Катара и Марока у замену за повољан третман у ЕП.

Афера "Катаргејт" је посебно тешко погодила Прогресивни савез социјалиста и демократа, водећу групацију партија левог центра у Европском парламенту, чији су чланови били Тарабеља, Коцолино и доскорашња потпредседница ЕП Ева Каили, чијим је хапшењем читав скандал и започео.

Налог за хапшење у који су новинари "Политика" имали увид указује да је у Европском парламенту постојала изузетно комплексна корупционашка мрежа.

У једном примеру наведеном у налогу пише да су, крајем 2021. године, Арена и Моретијева поступили по инструкцијама Панцерија током састанка о могућој резолуцији парламента о Катару. Панцери, који у том тренутку више није био члан ЕП и није присуствовао састанку, давао је упутства својим бившим сарадницима у покушају да утиче са садржај резолуције.

(РТ)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".