- Sećam se njenog poslednjeg odlaska, video sam je tog dana, baš odavde krenula je istim putićem u školu, kao i mnogo puta pre - ovim rečima je o tragično stradaloj Milici svojevremeno započeo priču njen brat od strica, prota Milan Kostić.

Bila je dobar đak, prisećao se pre par godina prota. Možda bi, kaže, završila i Medicinski fakultet, postala lekar. Volela je da pomaže drugima, da se druži. Čak tri devojke su iz porodice Kostić krenule Miličinim putem, postale su medicinske sestre i doktorke, požrtvovane medicinarke. Međutim, sudbina neretko poremeti ono što se očekuje.

Foto: S.Babović

 

Tog kobnog septembra majka i otac su je ispraćali u školu, ni ne sluteći da bi išta moglo da pođe po zlu. Međutim, izgledalo je kao da je ona u sebi predosećala nešto, i tek pošto je zakoračila iz kuće ponovo se okrenula prema roditeljima i - zaplakala.

Milica Kostić je na prevaru odvedena u stan, gde su četvorica nasilnika, kako je kasnije i dokazano na sudu, imala jasnu nameru da je napastvuju. Nakon više sati opiranja i molbi, u trenutku kada je ostala sama u sobi, Milica je skočila kroz prozor. Tenda iznad bašte donekle je ublažila pad, ali je devojka podlegla teškim unutrašnjim povredama u podne 4. septembra. Prethodno je smogla dovoljno snage da kaže da je skočila u smrt kako bi sačuvala čast. Nasilnici su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Na bolničkoj postelji je skupila poslednje atome snage i inspektorima posvedočila šta joj se dogodilo. NJeno svedočanstvo i rezultati policijske istrage bili su dovoljni da se nasilnici osude na dugogodišnje kazne.

Foto: S.Babović

 

Sećanje na Milicu uglavnom se danas vezuje za njen rodni kraj. U Crkvi Svetog arhangela u selu Dupci kod Brusa gde je krštena, na dan njene smrti služi se liturgija. Mučenička smrt smerne učenice, ali i njen "podvižnički život“ verno su opisani u knjizi "Borba za dostojanstvo“ arhimandrita Tihona Rakićevića iz Studenice.

Knjiga i kanonizacija

Posle skoka kroz prozor iz stana, Milica Kostić je pala pravo na tendu iznad bašte, a potom i na plastičnu stolicu tadašnjeg restorana "Napredak" u Kruševcu. Preminula je dva dana kasnije, ali je smogla dovoljno snage da inspektorima ispriča da se na taj korak odlučila kako bi sačuvala svoju čast.

Foto: S.Babović

 

Dan kasnije u Kruševcu su pokrenute neme demonstracije sa više hiljada učesnika, a toliko ih je bilo i na sahrani na groblju u Strojincima. Nasilnici su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora. Milica je, nažalost, bila zaboravljena sve do trenutka kada je studenički arhimandrit Tihon objavio knjigu. Od tada počinju napori za njenu kanonizaciju.

NJoj je posvećena skulptura "Kruševljanka" koja i danas stoji ispred Hotela "Rubin" i delo je značajnog autora Dimitrija Simića (1927-1992).

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".