Urušili su se bastioni na istočnom, južnom i jugoistočnom delu zamka, kao i potporni zid.

Zemljotres jačine 7,9 jedinica Rihtera pogodio je Tursku u blizini granice sa Sirijom. Život je izgubilo više od 500 osoba.

Brojne zgrade su se urušile, a veliku štetu pretrpeo je i zamak Gazijantep. Urušili su se bastioni na istočnom, južnom i jugoistočnom delu zamka, kao i potporni zid, piše RTS.

Zamak datira inače od predrimskog perioda, a u vreme Rimljana bio je osmatračnica. Kao zamak počeo je da dobija obrise u 2 ili 3 veku nove ere. V vreme Vizantije car Justinijan je radio obnavljanje, podizanje utvrđenja, bedema u dva navrta 527 i 565. godine. Površina bedema zamka koji je u obliku kruga iznosi 1.200 metara. Sazidan je od kamena i imao je 12 kula koje su u zemljotresu sravnjene sa zemljom.

 

 

Zamak je više puta obnavljan, a poslednji put restauracija je završena pre 23 godine. Osim turističke atrakcije koristio se za snimanje filomova i serija. Povremeno je zbog toga otvaran za turiste, piše Kurir.

Podestimo u ponedeljak rano ujutro Tursku je pogodio jak zemljotres jačine 7,8 po Rihteru, a sat kasnije usledio je novi udar jaćine 6,7. Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji gde je najviš stradao grad Al Bab. Podrhtavanje tla osetlio se i u ostalim delovima Turske, Gruziji, Jermeniji, Kipru.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".