Урушили су се бастиони на источном, јужном и југоисточном делу замка, као и потпорни зид.

Земљотрес јачине 7,9 јединица Рихтера погодио је Турску у близини границе са Сиријом. Живот је изгубило више од 500 особа.

Бројне зграде су се урушиле, а велику штету претрпео је и замак Газијантеп. Урушили су се бастиони на источном, јужном и југоисточном делу замка, као и потпорни зид, пише РТС.

Замак датира иначе од предримског периода, а у време Римљана био је осматрачница. Као замак почео је да добија обрисе у 2 или 3 веку нове ере. В време Византије цар Јустинијан је радио обнављање, подизање утврђења, бедема у два наврта 527 и 565. године. Површина бедема замка који је у облику круга износи 1.200 метара. Сазидан је од камена и имао је 12 кула које су у земљотресу сравњене са земљом.

 

 

Замак је више пута обнављан, а последњи пут рестаурација је завршена пре 23 године. Осим туристичке атракције користио се за снимање филомова и серија. Повремено је због тога отваран за туристе, пише Курир.

Подестимо у понедељак рано ујутро Турску је погодио јак земљотрес јачине 7,8 по Рихтеру, а сат касније уследио је нови удар јаћине 6,7. Земљотрес је изазвао велика разарања и у суседној Сирији где је највиш страдао град Ал Баб. Подрхтавање тла осетлио се и у осталим деловима Турске, Грузији, Јерменији, Кипру.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".