Sa ciljem da se sprečavanja dodatne štete i stradanja, potrebno je da pribrano i u skladu sa zakonom i etikom regulišete mesto saobraćajne nesreće.

Prvenstveno je potrebno obezbediti vozilo kako ne bi došlo do novih stradanja. Dakle, potrebno je da isključite motor kako bi se smanjio rizik od požara ili eksplozije. Nakon toga, vaš automobil mora da bude jasno uočljiv, te ćete upaliti sva četiri pokazivača pravca, kako bi obavestili druge vozače o mestu nezgode.

Kako bi sebe obezbedili, potrebno je da obučete svetloodbojni prsluk koji se, po pravilu, mora nalaziti u vozilu i to "na dohvat ruke". Bez izuzetka je potrebno obezbediti lice mesta tako što će se postaviti sigurnosni trougao.

Foto: RTS printskrin

 

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Sigurnosni trougao postavlja se na kolovoz iza zaustavljenog vozila, u vertikalnom položaju i na udaljenosti koja na putu van naselja ne može biti manja od 50 metara, a u naselju 10 metara, tako da vozač koji nailazi iz smera na kome je znak postavljen može blagovremeno da zaustavi svoje vozilo, odnosno da bezbedno obiđe zaustavljeno vozilo.

Vozač je dužan da obavesti policiju i hitnu pomoć, a do njihovog dolaska i završetka uviđaja ostane na licu mesta, izuzetak je, ako je potrebna medicinska pomoć.

Pomoć nastradalim licima je obaveza svih. Osim učesnika, ova obaveza važi i za druga lica koja naiđu na mesto nezgode.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Lice koje se zatekne ili naiđe na mesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povređenih lica dužno je da odmah obavesti policiju i/ili službu hitne medicinske pomoći i da u skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i mogućnostima, pruži pomoć licima povređenim u saobraćajnoj nezgodi i po potrebi ih preveze do najbliže zdravstvene ustanove i da preduzme sve što je u njegovoj moći da spreči uvećavanje postojećih, odnosno nastajanje novih posledica.

Foto: A. Rovčanin

 

Po završetku uviđaja, vozač je dužan da vozilo, teret i drugi materijal rasut po putu bez odlaganja ukloni. Ukoliko tako ne postupi, Ministarstvo unutrašnjih poslova će naložiti da se o trošku vlasnika ukloni isti.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".