Popravka oštećenih cevovoda je komplikovan posao, posebno kada su pod vodom. Oštećeni cevovodi mogu značiti ogromne gubitke za njihove vlasnike. Ali postoji način da vreme popravke bude što kraće.

Dobrodošli u podvodno stanište, neku vrstu podvodne popravke.

Foto:Jutjub printskrin/Science Channel

 

Međutim, pre nego što počnu da rade u ovoj specijalnoj radionici, ronioci moraju da se aklimatizuju na uslove ispod talasa. Da bi to uradili, koriste komoru pod pritiskom na brodu za podršku. Odavde ih ronilačko zvono vodi u njihovu podvodnu radionicu. Zvono se spušta u vodu. Obično, nakon ronjenja od više od 100 metara, ronioci bi morali da provedu nekoliko sati aklimatizujući se na normalan površinski pritisak. Da bi se ovo izbeglo, oni žive po tri nedelje u uslovima dubokog morskog pritiska, bilo ispod talasa u ronilačkom zvonu ili na površini u brodskoj komori pod pritiskom.

U međuvremenu, stanište je takođe spušteno u vodu. Poseban ronilački tim zadužen je za pozicioniranje radionice za popravku, koja je teška nekoliko tona. Radi sopstvene bezbednosti, ronioci se pažljivo prate sa broda za podršku. Stanište se mora postaviti tačno iznad oštećenog cevovoda. To je opasna igra čekanja na ovim dubinama.

Misija ostvarena. Snažne pumpe uklanjaju vodu iz unutrašnjosti staništa, ostavljajući ga suvim i spremnim za rad. Zbog pritiska na ovim dubinama, ronioci udišu mešavinu helijuma i kiseonika. Ovo dovodi do piskavih malih glasova, nešto što umanjuje veoma ozbiljnu prirodu njihovog posla.

Tesno je ovde u staništu. Radnici se usmeravaju i nadgledaju sa broda. To je pravi timski rad. Današnji zadatak je zavarivanje cevovoda. NJihovi šavovi za zavarivanje biće rigorozno testirani. Uskoro će ovim gasovodom ponovo teći gas pod visokim pritiskom. Sve slabosti u zavarivanju mogu biti veoma skupe.

(britannica)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".