Posle Lauševićeve knjige "Godina prođe, dan nikad", bazirane na tragičnom događaju, priča iz 1993. godine koja je uzdrmala celu Jugoslaviju ekranizovana je u seriji "Pad" gde glumac Milan Marić tumači lik Žarka Lauševića.

"Nportal.rs" odlučio je da prelista bogatu arhivu "Večernjih novosti" i oživi tekstove stare oko 30 godina o pomenutom slučaju (sve delove serijala - Žarko Laušević ubistvo možete da pročitate na ovom linku).

Dva dana posle ubistava, nastradali mladići su sahranjeni na podgoričkim grobljima, njihov prijatelj koji je takođe upucan te večeri je bio van životne opasnosti, baš kao i Žarkov brat.

Foto: N. Skenderija, N. Fifić, reprint Novosti

 

 

Novinari "Novosti" dobili su najmrskiji zadatak - da pričaju sa članovima porodice Laušević koja je zavijena u crno, ocem Dušanom i majkom Roksandom. Međutim, na porodični telefon javila se glumčeva prva supruga Maja, od koje se razveo dok je bio u zatvoru 1996. godine. Prenosimo te redove objavljene 2. avgusta sada već davne 1993. godine:

BEZ REČI

POKUŠALI smo juče da razgovaramo sa roditeljima Žarka i Branimira Lauševića, koji žive u Bulevaru Lenjina u Podgorici, u neposrednoj blizini gde se tragedija pre dve noći dogodila.

Tražili smo njihovog oca Dušana, ali se na telefon javila Žarkova supruga Mira (zapravo je Maja, te 1993. je napravljena greška u novinama).

Foto: Reprint Večernje Novosti

 

 

Objasnila je da Žarkov otac ne može da razgovara jer je u šoku zbog događaja sa njegovim sinovima, a zatim je odbila da ona nešto kaže o njihovom provedenom danu uoči kobne noći u Podgorici.

- Nemojte molim vas. Ništa ne možemo da govorimo. Čekamo da dođe advokat - rekla je ona dodajući da su došli iz Budve gde je Žarko imao uspešan nastup u premijernom izvođenju "Lažnog cara Šćepana Malog".

REAKCIJE ŽARKOVIH KOLEGA

Zbunjen sam

Dejan Mijač, reditelj

POSLEDNJA uloga koju je u pozorištu pre nesretnog incidenta odigrao Žarko Laušević bila je u NJegoševom "Lažnom caru Šćepanu Malom" u režiji Dejana Mijača. Pre tačno nedelju dana doživeo je ovacije na premijeri te predstave, a i kritika je visoko ocenila ovu njegovu rolu.

- Zapanjen sam i ne mogu da verujem da se ovo desilo - rekao nam je juče reditelj Dejan Mijač. - Žarko je prema meni uvek bio izuzetno korektan. Doživljavao sam ga kao jako dobro vaspitanog mladog čoveka. Zbunjen sam i teško mi je. U "Lažnom caru Šćepanu Malom" odigrao je zaista briljantnu ulogu i na toj predstavi smo veoma lepo radili.

Vreme zla

Jagoš Marković, reditelj

- PATIM za svoja dva sugrađanina i sa njihovim nesrećnim porodicama koje su izgubile svoja dva sina - izjavio nam je reditelj Jagoš Marković, koji je takođe Podgoričanin. - Ali, patim i za Žarkom i sa njegovom porodicom, jer ako postoji čovek koji je samo čovekoljublje, poštenje i dobrota, onda je to Žarko. Vreme je zla koje hara u ovom prostoru. Kada se predobrom Žarku to dogodilo, čemu da se drugi nadaju? 

Foto: Reprint Večernje Novosti

 

 

Priča

Stela Ćetković, glumica

GLUMICA Narodnog pozorišta u Beogradu, Stela Ćetković, Lauševićeva prijateljica i partnerka iz vremena pre nego što su se oboje iz Podgorice zaputili za Beograd na studije glume, kaže:

- Ovde u Podgorici čaršijom kolaju različite priče i ljudi su dosta ogorčeni na Žarka. Šokirana sam i teško mi je i da predpostavim šta se desilo, jer mislim da je Žarko, tako nešto mogao da uradi, sem ako mu život nije bio u krajnjoj opasnosti. Verovatno je to bila situacija "biti ili ne biti". On nikada nije pravio ispade i ne znam da se nekada potukao. Žarko je čovek koji nije agresivac.

Poseban čovek

Borka Pavićević, dramaturg

U VREME dok je Borka Pavićević bila umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta Žarko Laušević je na sceni na Crvenom krstu odigrao niz uloga u predstavama koje su postajale veliki hitovi.

Foto: V. Danilov

 

 

- Žarko je jedan izuzetan čovek pun plemenitosti i lepote - kaže Borka Pavićević. - On je jedna posebna osoba, a sredina teško može da izdrži da neko bude tako lep, talentovan i poseban. Nije uvek bio u najsrećnijim okolnostima i znam da ga odavno provociraju. Te provokacije kulminirale su incidentom na predstavi "Sveti Sava". Žarka Lauševića poznajem kao vrlo patrijarhalnog, osetljivog i ozbiljnog čoveka.

*"Nportal.rs" je rešio da napravi rekonstrukciju ovog dramatičnog događaja i da iz arhive u nekoliko serijala, koje ćete moći da čitate u narednim danima, izvuče stare novinske tekstove i snimke iz tog vremena. Ovaj tekst, objavljen je u Večernjim novostima 2.8.1993. godine. *

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".