После Лаушевићеве књиге "Година прође, дан никад", базиране на трагичном догађају, прича из 1993. године која је уздрмала целу Југославију екранизована је у серији "Пад" где глумац Милан Марић тумачи лик Жарка Лаушевића.

"Нпортал.рс" одлучио је да прелиста богату архиву "Вечерњих новости" и оживи текстове старе око 30 година о поменутом случају (све делове серијала - Жарко Лаушевић убиство можете да прочитате на овом линку).

Два дана после убистава, настрадали младићи су сахрањени на подгоричким гробљима, њихов пријатељ који је такође упуцан те вечери је био ван животне опасности, баш као и Жарков брат.

Фото: Н. Скендерија, Н. Фифић, репринт Новости

 

 

Новинари "Новости" добили су најмрскији задатак - да причају са члановима породице Лаушевић која је завијена у црно, оцем Душаном и мајком Роксандом. Међутим, на породични телефон јавила се глумчева прва супруга Маја, од које се развео док је био у затвору 1996. године. Преносимо те редове објављене 2. августа сада већ давне 1993. године:

БЕЗ РЕЧИ

ПОКУШАЛИ смо јуче да разговарамо са родитељима Жарка и Бранимира Лаушевића, који живе у Булевару Лењина у Подгорици, у непосредној близини где се трагедија пре две ноћи догодила.

Тражили смо њиховог оца Душана, али се на телефон јавила Жаркова супруга Мира (заправо је Маја, те 1993. је направљена грешка у новинама).

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

 

Објаснила је да Жарков отац не може да разговара јер је у шоку због догађаја са његовим синовима, а затим је одбила да она нешто каже о њиховом проведеном дану уочи кобне ноћи у Подгорици.

- Немојте молим вас. Ништа не можемо да говоримо. Чекамо да дође адвокат - рекла је она додајући да су дошли из Будве где је Жарко имао успешан наступ у премијерном извођењу "Лажног цара Шћепана Малог".

РЕАКЦИЈЕ ЖАРКОВИХ КОЛЕГА

Збуњен сам

Дејан Мијач, редитељ

ПОСЛЕДЊА улога коју је у позоришту пре несретног инцидента одиграо Жарко Лаушевић била је у Његошевом "Лажном цару Шћепану Малом" у режији Дејана Мијача. Пре тачно недељу дана доживео је овације на премијери те представе, а и критика је високо оценила ову његову ролу.

- Запањен сам и не могу да верујем да се ово десило - рекао нам је јуче редитељ Дејан Мијач. - Жарко је према мени увек био изузетно коректан. Доживљавао сам га као јако добро васпитаног младог човека. Збуњен сам и тешко ми је. У "Лажном цару Шћепану Малом" одиграо је заиста бриљантну улогу и на тој представи смо веома лепо радили.

Време зла

Јагош Марковић, редитељ

- ПАТИМ за своја два суграђанина и са њиховим несрећним породицама које су изгубиле своја два сина - изјавио нам је редитељ Јагош Марковић, који је такође Подгоричанин. - Али, патим и за Жарком и са његовом породицом, јер ако постоји човек који је само човекољубље, поштење и доброта, онда је то Жарко. Време је зла које хара у овом простору. Када се предобром Жарку то догодило, чему да се други надају? 

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

 

Прича

Стела Ћетковић, глумица

ГЛУМИЦА Народног позоришта у Београду, Стела Ћетковић, Лаушевићева пријатељица и партнерка из времена пре него што су се обоје из Подгорице запутили за Београд на студије глуме, каже:

- Овде у Подгорици чаршијом колају различите приче и људи су доста огорчени на Жарка. Шокирана сам и тешко ми је и да предпоставим шта се десило, јер мислим да је Жарко, тако нешто могао да уради, сем ако му живот није био у крајњој опасности. Вероватно је то била ситуација "бити или не бити". Он никада није правио испаде и не знам да се некада потукао. Жарко је човек који није агресивац.

Посебан човек

Борка Павићевић, драматург

У ВРЕМЕ док је Борка Павићевић била уметнички директор Београдског драмског позоришта Жарко Лаушевић је на сцени на Црвеном крсту одиграо низ улога у представама које су постајале велики хитови.

Фото: В. Данилов

 

 

- Жарко је један изузетан човек пун племенитости и лепоте - каже Борка Павићевић. - Он је једна посебна особа, а средина тешко може да издржи да неко буде тако леп, талентован и посебан. Није увек био у најсрећнијим околностима и знам да га одавно провоцирају. Те провокације кулминирале су инцидентом на представи "Свети Сава". Жарка Лаушевића познајем као врло патријархалног, осетљивог и озбиљног човека.

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 2.8.1993. године. *

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".