Danas je treći dan Svetskog ekonomskog foruma u Davosu koji je okupio biznismene, predstavnike najvećih svetskih kompanija i političare. Delegaciju Srbije predvodi predsednik Aleksandar Vučić. On je u Davos doputovao juče i odmah je zaočeo niz sastanaka sa ljudima iz privrede i politike.

Vučić će boraviti do 19. u Davosu, gde će imati brojne bilateralne susrete sa svetskim zvaničnicima, a predviđeni su i sastanci sa predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, koji učestvuju na Svetskom ekonomskom forumu, saopstila je pres služba predsednika.

Sutra će učestvovati na panelu „Širenje horizonta Evrope“.

Glavne teme će prema najavama organizatora biti kako rešiti globalne ekonomske i ekološke izazove, rat u Ukrajini i brojna druga aktuelna pitanja, a zanimljivo je da ovog puta na spisku učesnika izostaju brojna poznata imena.

Ovog puta na spisku učesnika nema velikih imena poput američkog predsednik DŽoa Bajdena, njegovog kineskog kolege Sija Đinpinga ili francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nemački kancelar Olaf Šolc biće jedini lider među zemljama G7.

Ekonomisti su upozorili juče da će 2023. biti teška godina, jer centralni bankari nastavljaju da pooštravaju kamatne stope kako bi se borili protiv inflacije.

Govoreći na panelu , profesor finansija Raghuram Rajan sa Poslovne škole Booth Univerziteta u Čikagu upozorava da će centralne banke možda morati da pooštre politiku više nego što bi želele ove godine, da bi suzbile inflaciju, prenosi Blic.

Rajan objašnjava da centralni bankari gledaju na tržišta rada i pokušavaju da uoče neke znake zastoja, kako bi mogli da pauziraju svoje programe pooštravanja. Ali svaki put kada postoji nagoveštaj da bi mogli da pauziraju, finansijska tržišta uzleću.

Borge Brende, predsednik Svetskog ekonomskog foruma rekao je juče da je sasvim izvesno da je geoekonomska i geopolitička situacija komplikovana.

- Ovo je najkoplikovanije okruženje kakvo smo mogli da vidimo poslednjih decenija ali pokušavamo da u ovome vidimo i neke mogućnosti za saradnju i da pronađemo rešenja uprkos ovoj komplikovanoj situaciji -, naveo je on.

Obratio se juče i kineski vicepremijer Liu He. Liu je počeo podsećanjem publike da je kineski BDP prošle godine porastao za 3 odsto (kao što pokazuje današnji ekonomski izveštaj).

Liu je rekao da je fokus Kine 2023. na proširenju domaće tražnje, održavanju neometanih industrijskih i lanaca snabdevanja, podržavanju zdravog razvoja privatnog sektora, produbljivanju reformi državnih preduzeća, privlačenju stranih investicija i ublažavanju finansijskih rizika

– Ako budemo radili dovoljno naporno, uvereni smo da će se 2023. godine kineski rast najverovatnije vratiti na svoj normalan trend – kaže on.

Liu He ističe da je u poslednjoj deceniji kineska ekonomija porasla sa 54 triliona juana na 121 milijardu juana u 2022.

Očekivani životni vek je porastao, sa 74,8 godina na 78,2 godine.

Ovogodišnjem forumu prisustvujerekordan broj poslovnih ljudi. Učešće je potvrdilo više od 1.500 biznismena iz više od 700 organizacija. Svi oni će se okupiti u švajcarskom zimskom odmaralištu u Davosu posle dve godine otkazivanja skupa zbog pandemije kovida 19, a onda i vanrednog prolećnog samita maja prošle godine.

(bizportal)

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".