Jutros na trafikama širom Srbije stupile su na snagu nove cene cigareta. Neki brendovi poskupeli su prethodnih dana, a od danas idu cene za sve.

Sa novim poskupljenjem, najjeftnija paklica košta sada 310 dinara, a ona najskuplja 600. Nakon ovog, januarskog sledi još nekoliko poskupljenja, po dva puta godišnje sve do 2025.

Tom dinamikom, država će uvećavati i namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i propocionalana akciza od 33 odsto. Ono što je za utehu to je da će poskupljenje biti postepeno ali je sasvim izvesno da pušače u Srbiji neće zaobići evropska praksa u ovoj oblasti.

Kako je "Blic Biznis" u više navrata pisao od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo u julu. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država bi trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU.

Obavezan samogasivi papir

Od 1. januara ove godine sve cigarete koje se proizvode ili uvoze u Srbiju moraju da budu proizvedene sa samogasivim papirom, što je utvrđeno novim Pravilinkom o utvrđivanju liste standara iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara 2023.godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, dodaje se.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(Blic)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".