- Svi koji su na respiratoru su životno ugroženi. Imamo slučaj dečaka od 16 godina koji je u teškom stanju. Sve to skupa podrazumeva da virus traži osetljivu populaciju, i preko porodica ulazi u škole - poručeno je.

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink dr Kon je podvukao da je ubrzana vakcinacija apsolutno jedini izlaz iz trenutne situacije. Sa druge strane, kao apsolutni minimum naveo je neophodnost - uvođenje kovid propusnica 24 sata.

Radi efikasnosti i bržih rezultata neophodna je vakcinacija. Preporuka je da se vakcinšu deca od 12 godina, a očekuje se u skorije vreme i registracija vakcina za decu od 5 do 11 godina.

Zaključak članova Kriznog štaba je da dugotrajniji imunitet koji dobijaju deca vakcinacijom.

- Oni koji se vakcinišu kao mladi imaju dugotrajniji imunitet. Svako ko je primio Sinofarm već posle četiri meseca može da primi tu buster dozu pojačanja i to se preporučuje u ovoj situaciji maksimalne cirkulacije virusa - rekao je Kon.

Doktor Kon je upozorio da ljudi koji imaju neku hroničnu bolest ili imunosupresiju treba da se vakcinišu nakon četiri meseca.

Za sada ne postoji vakcina koja može dugotrajno da zaštiti ljude od korone. Vrlo je važno znati da se imunizacijom dece pravi ozbiljna barijera koja sprečava prenošenje virusa. To je daleko efektivnija i efikasnija zaštita. 

Takođe, apeluje se na striktno sprovođenje epidemioloških mera i ozbiljno kažnjavanje onih koji ih krše.