- Сви који су на респиратору су животно угрожени. Имамо случај дечака од 16 година који је у тешком стању. Све то скупа подразумева да вирус тражи осетљиву популацију, и преко породица улази у школе - поручено је.

Гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк др Кон је подвукао да је убрзана вакцинација апсолутно једини излаз из тренутне ситуације. Са друге стране, као апсолутни минимум навео је неопходност - увођење ковид пропусница 24 сата.

Ради ефикасности и бржих резултата неопходна је вакцинација. Препорука је да се вакциншу деца од 12 година, а очекује се у скорије време и регистрација вакцина за децу од 5 до 11 година.

Закључак чланова Кризног штаба је да дуготрајнији имунитет који добијају деца вакцинацијом.

- Они који се вакцинишу као млади имају дуготрајнији имунитет. Свако ко је примио Синофарм већ после четири месеца може да прими ту бустер дозу појачања и то се препоручује у овој ситуацији максималне циркулације вируса - рекао је Кон.

Доктор Кон је упозорио да људи који имају неку хроничну болест или имуносупресију треба да се вакцинишу након четири месеца.

За сада не постоји вакцина која може дуготрајно да заштити људе од короне. Врло је важно знати да се имунизацијом деце прави озбиљна баријера која спречава преношење вируса. То је далеко ефективнија и ефикаснија заштита. 

Такође, апелује се на стриктно спровођење епидемиолошких мера и озбиљно кажњавање оних који их крше.