Policajac londonske Metropolitanske policije, Dejvid Karik (48), razotkriven je kao serijski silovatelj koji je počinio više od 70 seksualnih krivičnih dela.

U pitanju je jedan od najgorih seksualnih prestupnika u modernoj kriminalnoj istoriji Britanije.

Uprkos čestim tvrdnjama da je pretnja po žene, nije ranije bio uhvaćen, a policija Londona je priznala greške.

Kako se navodi, policija je znala za 9 incidenata, od 2000. do 2021. godine, uključujući osam navodnih napada ili sukoba koje je Karik imao sa ženama.

Foto: AP

 

Godine 2009. je unapređen iz policajca koji patrolira ulicama u člana elitne oružane jedinice, komande za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu, čuvara ambasada, Dauning strita i zgrada parlamenta.

Držao žene u ormaru

Policija i tužioci kažu da je iskoristio svoj položaj kako bi namamio žene, zatim ih terorisao da ćute o njegovim seksualnim napadima i ponižavanju.

Na sudu je, između ostalog, rečeno da je jednom prilikom ženu namamio tako što joj je u septembru 2020. godine pokazao policijski nalog kako bi se osećala sigurno, hvalio se da čuva premijera i rekao da mu je radni nadimak "gad Dejv". Ostale žrtve je uveravao da im se neće verovati ako progovore o silovanjima jer je on policajac. 

Priznao je da je silovao devet žena, neke u više navrata tokom nekoliko meseci ili godina, pri čemu su mnogi od tih napada uključivali fizičko nasilje. Kontrolisao bi šta žene nose ili jedu, gde spavaju i čak je sprečio neke od njih da razgovaraju s rođenom decom.

Priznao je da je u više navrata naterao jednu od svojih žrtava u mali ormar ispod stepenica u svojoj kući, gde ju je zatim zatvarao. Tereti se da je u tom ormariću zatvarao brojne žrtve koje su unutra gole i skučene ostajale satima.

- Trebalo je da uočimo njegov obrazac ponašanja, a budući da nismo, propustili smo prilike da ga uklonimo iz organizacije - rekla je pomoćnica poverenika i direktorka Met policije za profesionalizam Barbara Grej. 

- Reč je o čoveku koji je nemilosrdno degradirao, omalovažavao i seksualno zlostavljao i silovao žene. Kako je vreme prolazilo, ozbiljnost njegovog prestupa se pojačavala jer se ohrabrio, misleći da će se izvući s tim. Razmere poniženja kojem je podvrgao svoje žrtve drugačiji od bilo čega s čime sam se susrela u 34 godine rada u Državnom tužilaštvu - rekla je glavna tužiteljka DŽasvant Narval.

(Bi-Bi-Si)

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".