Полицајац лондонске Метрополитанске полиције, Дејвид Карик (48), разоткривен је као серијски силоватељ који је починио више од 70 сексуалних кривичних дела.

У питању је један од најгорих сексуалних преступника у модерној криминалној историји Британије.

Упркос честим тврдњама да је претња по жене, није раније био ухваћен, а полиција Лондона је признала грешке.

Како се наводи, полиција је знала за 9 инцидената, од 2000. до 2021. године, укључујући осам наводних напада или сукоба које је Карик имао са женама.

Фото: АП

 

Године 2009. је унапређен из полицајца који патролира улицама у члана елитне оружане јединице, команде за парламентарну и дипломатску заштиту, чувара амбасада, Даунинг стрита и зграда парламента.

Држао жене у ормару

Полиција и тужиоци кажу да је искористио свој положај како би намамио жене, затим их терорисао да ћуте о његовим сексуалним нападима и понижавању.

На суду је, између осталог, речено да је једном приликом жену намамио тако што јој је у септембру 2020. године показао полицијски налог како би се осећала сигурно, хвалио се да чува премијера и рекао да му је радни надимак "гад Дејв". Остале жртве је уверавао да им се неће веровати ако проговоре о силовањима јер је он полицајац. 

Признао је да је силовао девет жена, неке у више наврата током неколико месеци или година, при чему су многи од тих напада укључивали физичко насиље. Контролисао би шта жене носе или једу, где спавају и чак је спречио неке од њих да разговарају с рођеном децом.

Признао је да је у више наврата натерао једну од својих жртава у мали ормар испод степеница у својој кући, где ју је затим затварао. Терети се да је у том ормарићу затварао бројне жртве које су унутра голе и скучене остајале сатима.

- Требало је да уочимо његов образац понашања, а будући да нисмо, пропустили смо прилике да га уклонимо из организације - рекла је помоћница повереника и директорка Мет полиције за професионализам Барбара Греј. 

- Реч је о човеку који је немилосрдно деградирао, омаловажавао и сексуално злостављао и силовао жене. Како је време пролазило, озбиљност његовог преступа се појачавала јер се охрабрио, мислећи да ће се извући с тим. Размере понижења којем је подвргао своје жртве другачији од било чега с чиме сам се сусрела у 34 године рада у Државном тужилаштву - рекла је главна тужитељка Џасвант Нарвал.

(Би-Би-Си)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".