Rej Kordeiro, di-džej sa najdužim radnim stažom na svetu, preminuo je u petak, 13. januara u 98. godini. Još uvek nije saopšten uzrok smrti. 

Kordeiro je rođen davne 1924. godine, a poslom di-džeja počeo je da se bavi još 1949. Upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao di-džej sa najdužim radnim stažom na svetu. 

Vodio je popularnu emisiju pod nazivom "All The Way With Ray" koja je emitovana je preko pola veka, sve do njegovog penzionisanja 2021. godine. 

- Publika me je pratila, odrasla sa mnom, i sada su svuda po svetu. I dalje su me slušali na internetu - rekao je Kordeiro u intervju nakon penzionisanja.

Foto: Tanjug/AP

 

Pored puštanja muzike, Kordeiro je bio i voditelj, a imao je tu čast da intervjuiše Bitlse na vrhuncu njihove slave 1964. DŽon Lenon je u intervjuu prepričao njihove rane dane u nemačkom gradu Hamburgu, gde su živeli u relativnom siromaštvu. Oni su kasnije potpisali naslovnu stranu magazina za Kordeira, za koju je rekao da "verovatno vredi čitavo bogatstvo".

Emitovanje intervjua u Hong Kongu obezbedilo je di-džeju status poznate ličnosti.

Foto: Tanjug/AP

 

Foto: Tanjug/AP

 

Pored Bitlsa, Kordeiro je radio intervjue i sa Elvisom Prislijem, Ser Eltonom DŽonom i Tonijem Benetom.

Foto: Profimedia

 

Foto: V. Danilov

 

- Rej Kordeiro, poznat i kao ujka Rej, dao je značajan doprinos radiodifuznoj industriji u proteklih 70 godina i bio je veoma cenjen u tom sektoru. Bio je voditelj najdužeg radio programa u Hong Kongu. Želeo bih da izrazim iskrenu zahvalnost doktoru Kordeiru na njegovom doživotnom doprinosu radiodifuznoj industriji i uputim najdublje saučešće njegovoj porodici. S ljubavlju ćemo ga se sećati - rekao je hongkonški sekretar za trgovinu i ekonomski razvoj Algernon Jau, prenosi Variety.

Foto: Tanjug/AP

 

Sekretar hongkonškog sekretara za kulturu, sport i turizam Kevin Jeung takođe je odao poštu.

- Bio je istaknuta ličnost u popularnoj kulturi Hong Konga i naš ljubazni senior, dajući značajan doprinos muzičkoj sceni Hong Konga. Tužni smo zbog njegove smrti i on će ostati upamćen po lepom - prenosi NME.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".