Spasilačke službe su dosad pronašle tela 68 ljudi, od 72 koliko ih je bilo u avionu "Jeti erlajnsa" tipa ATR-72, koji se srušio kod grada Pokara, nekoliko minuta pre sletanja, prenosi Tanjug.

U avionu, koji je išao od glavnog grada Katmandua ka Pokari, bilo je 57 nepalskih državljana, pet indijskih, četiri ruska, dva južnokorejska i po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

Na društvenim mrežama pojavio se uznemirujući snimak koji je navodno nastao neposredno pred sam pad aviona. Snimak je objavio poznati indijski novinar.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako prenose svetski mediji, putnik u avionu, Indijac po imenu Sonu DŽaisval, navodno je kamerom zabeležio poslednje trenutke putnika u palom avionu. Na snimku se može videti unutrašnjost aviona, kao i dobro raspoloženje putnika dok avion preleće iznad kuća. 

Logo avionske kompanije vidljiv je preko ramena DŽaisvala, a reklama za lokalno osiguranje može se videti na poslužavniku avio kompanije.

Snimak se nastavlja, pre nego što kamera iznenada počne da se trese i čuje se kako putnici viču. Zatim postaje crno uz glasan prasak, pre nego što je kamera zabeležila plamen.

Još uvek nije potvrđena autentičnost nastalog snimka, iako Times of India kaže da je razgovarao sa DŽasvailovim rođakom, koji je potvrdio da je 29-godišnjak bio u avionu.

Kako navodi Times of India, jedan od trojice prijatelja DŽaisvala, koji su takođe bili Indijci, vikao je „stvarno je zabavno“ nekoliko trenutaka pre nesreće.

 

 

- Sonu je bio na uživo na Fejsbuku nakon što se ukrcao na let za Pokharu. Prenos uživo je pokazao da su Sonu i njegovi pratioci bili veseli, ali su se iznenada pojavili plamenovi pre nego što je prenos prestao - naveo je njegov rođak.

Zvaničnik lokalne policije rekao je za Rojters da je potraga, koja je zaustavljena zbog mraka u nedelju uveče, jutros nastavljena.

- Izvadićemo pet tela iz klisure koja nisu izvađena i potražiti preostala četiri koja nedostaju. Preostala 63 tela su poslata u bolnicu - rekao je policijski zvaničnik.

Spasioci su tražili i crnu kutiju, dok su pokušavali da pronađu eventualne preživele, rekao je portparol Nepalske civilne vazduhoplovne službe.

Foto: Tanjug/AP

 

U Nepalu je za danas proglašen dan žalosti zbog tragedije, a formiran je tim eksperata koji će istražiti nesreću i ukazati na mere kako bi se izbegli ovakvi incidenti ubuduće.

Vlasti su saopštile da će tela poginulih biti predata porodicama nakon identifikacije i istrage.

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

 

Od 2000. godine, blizu 350 ljudi je poginulo u avionskim ili helikopterskim nesrećama u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina, uključujući i Mont Everest, gde česte iznenadne promene vremena mogu da stvore opasne uslove za letenje.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".