Očekuje se da će do 25 centimetara kiše pasti na zapadnoj obali SAD, rekao je američki meteorolog Mark Čenard iz Nacionalne meteorološke službe, preneo je Rojters.

- Ovo je atmosferska reka koja se već kreće kroz severnu Kaliforniju - dodao je, opisujući oluju kao "ciklon-bombu", intenzivnu meteorološku pojavu zbog koje vazdušni pritisak brzo pada.

Povećana je pretnja od poplava, a većina pogođenog regiona je ovog leta iskusila ekstremnu sušu, prema oceni Američkog centra za praćenje suše.

- Tu su bili požari, sada se tu nalaze ''ožiljci'' od požara, pa će tu voda proteći brže, tako da je na tim mestima najveći rizik od poplava. U tim oblastima može doći do poplava koje mogu ugroziti živote - dodao je Čenard.

U San Francisku je vetar dostizao brzinu od oko 80 kilometara na sat i izazvao je nestanak struje u obližnjem Sakramentu, gde su stanovnici fotografisali i kačili na društvene mreže prizore oborenih stubova, koji su razbijali auotmobile i blokirali puteve, dodaje se.

Iz Hitne službe Sakramenta poručili su građanima na Tviteru da ne zaborave da nikad ne voze kroz vodu.

- Okrenite se ako vidite vodu, nemojte da se udavite - naveli su.
Na višim nadmorskim visinama se očekuje i sneg, dodao je Čenard.

- Ovo je vrlo impresivan olujni sistem. Dešava se danas i nastaviće se i sutra. Postepeno će se pomerati južno, ka centralnoj Kaliforniji, tokom noći i sutra - naglasio je.

(Sputnjik)