Очекује се да ће до 25 центиметара кише пасти на западној обали САД, рекао је амерички метеоролог Марк Ченард из Националне метеоролошке службе, пренео је Ројтерс.

- Ово је атмосферска река која се већ креће кроз северну Калифорнију - додао је, описујући олују као "циклон-бомбу", интензивну метеоролошку појаву због које ваздушни притисак брзо пада.

Повећана је претња од поплава, а већина погођеног региона је овог лета искусила екстремну сушу, према оцени Америчког центра за праћење суше.

- Ту су били пожари, сада се ту налазе ''ожиљци'' од пожара, па ће ту вода протећи брже, тако да је на тим местима највећи ризик од поплава. У тим областима може доћи до поплава које могу угрозити животе - додао је Ченард.

У Сан Франциску је ветар достизао брзину од око 80 километара на сат и изазвао је нестанак струје у оближњем Сакраменту, где су становници фотографисали и качили на друштвене мреже призоре оборених стубова, који су разбијали ауотмобиле и блокирали путеве, додаје се.

Из Хитне службе Сакрамента поручили су грађанима на Твитеру да не забораве да никад не возе кроз воду.

- Окрените се ако видите воду, немојте да се удавите - навели су.
На вишим надморским висинама се очекује и снег, додао је Ченард.

- Ово је врло импресиван олујни систем. Дешава се данас и наставиће се и сутра. Постепено ће се померати јужно, ка централној Калифорнији, током ноћи и сутра - нагласио је.

(Спутњик)