Hrišćanska vera se širila 302. godine u Nikomidiji, a car Maksimijan je bio ogorčen zbog toga. Saznao je da se pred Božić te godine hrišćani skupljaju u crkvi te je naredio da se zatoče i opkole.

Odlučio je da zapali crkvu zajedno sa svima koji su se u njoj zatekli. Poslao je prvo izaslanika koji je objavio da svi prisutni odmah prinesu žrtvu idolima ili će biti spaljeni zajedno sa bogomoljom.

- Pogledajte, braćo na žrtvenik u oltaru Gospodnjem i razumite, da se na njemu sada za nas žrtvovao Gospod i Bog naš istiniti, pa zar mi da ne položimo za njega duše naše na mestu ovom svetom! - besedio je arhiđakon i hrabrio narod. Okupljeni su ostali verni veri Hristovoj i odbili su naredbu, pa su bili spaljeni zajedno sa crkvom.

Foto: Profimedia

 

Molitva

Na današnji dan, ukoliko želite da ulijete sebi i bližnjima snagu i volju Svetih mučenika Nikomidijskih, da prebrodite sve prepreke, izgovorite sledeće reči:

- Mučenici Gospodnji, blažena je zemlja koja se napila vaše krvi i sveto je mesto koje je primilo vaša tela: U podvigu đavola pobediste i Hrista sa slobodom propovedaste! NJega kao Blagoga molite da spase duše naše.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".