Хришћанска вера се ширила 302. године у Никомидији, а цар Максимијан је био огорчен због тога. Сазнао је да се пред Божић те године хришћани скупљају у цркви те је наредио да се заточе и опколе.

Одлучио је да запали цркву заједно са свима који су се у њој затекли. Послао је прво изасланика који је објавио да сви присутни одмах принесу жртву идолима или ће бити спаљени заједно са богомољом.

- Погледајте, браћо на жртвеник у олтару Господњем и разумите, да се на њему сада за нас жртвовао Господ и Бог наш истинити, па зар ми да не положимо за њега душе наше на месту овом светом! - беседио је архиђакон и храбрио народ. Окупљени су остали верни вери Христовој и одбили су наредбу, па су били спаљени заједно са црквом.

Фото: Профимедиа

 

Молитва

На данашњи дан, уколико желите да улијете себи и ближњима снагу и вољу Светих мученика Никомидијских, да пребродите све препреке, изговорите следеће речи:

- Мученици Господњи, блажена је земља која се напила ваше крви и свето је место које је примило ваша тела: У подвигу ђавола победисте и Христа са слободом проповедасте! Њега као Благога молите да спасе душе наше.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".